Na projekt kompletní revitalizace lipové aleje v Chrasti zatím nejsou peníze.

Na konci tohoto měsíce přitom uplynou již tři roky od chvíle, kdy silná vichřice těžce poničila stromořadí v Malých a Velkých Lipkách.

Snímky z řádění vichřice najdete ve fotogalerii!

Chrastečtí se pak kromě odstraňování následků v početné skupině státem chráněných stromů museli vypořádat i s ochranou vzácného brouka páchníka hnědého, o jehož masovém výskytu v uvedené lokalitě neměli do té doby ani tušení.

Zbývající pařezy byly proto zakryty, aby nedocházelo k přílišnému vysoušení trouchu a aby byli brouci chráněni před lidmi i před zvířaty. Část brouků byla dokonce na doporučení odborníků přestěhována spolu se zeminou a trouchem z Velkých Lipek do vedlejších Malých Lipek.

V navazujícím projektu revitalizace město počítá kromě dodatečného kácení hlavně s výsadbou nových lip.

To ale přijde na velké peníze: „Jen samotný nákup zhruba dvou set šlechtěných stromů odrůdy speciálně určené k výsadbě do stromořadí přijde na statisíce korun. Pokoušíme se proto získat peníze z dotací. Pokud se to letos nezdaří, zváží zastupitelé i nabídku vycházející přímo od chrasteckých občanů, jejichž část projevila zájem se na obnově sama podílet. Třeba i adopcí stromů,“ uzavírá starostka.