„Majitel tam ovšem zapomněl také fakturu se jménem a adresou, takže to oznámíme na policii," říká cestmistr, avšak jedním dechem dodává, že toto je ojedinělý případ. Nalézt viníka bývá takřka nemožné. „Monitorovat všechny cesty nemůžeme. Lidé tam odpady vyhazují hlavně brzo ráno a v noci, takže si jich nikdo ani nevšimne a šance na potrestání viníků je velmi malá," dodává Jiří Mašík.

Úklid příkopů začal 27. prosince minulého roku a skončil teprve v úterý. Pro cestáře to byla práce těžká, nepříjemná a dokonce nebezpečná.

Při nakládání odhozených pytlů z nich na pracovníky vytekla neznámá tekutina a do hodiny jim na těle vyskákala ošklivá vyrážka. Cestáři museli okamžitě do nemocnice na testy, které odhalily, že látka byla jistým druhem hnojiva.

Zbytečné peníze

„Nalezli jsme také pytle plné použitých dětských plen, nebo kolem Trojovic ležela spousta obalů od plechovek s kočičím žrádlem, v němž byly nahrnuté kočičince," doplňuje Jiří Mašík.

Trend vyhazování odpadů neustále sílí. Jenom novoroční úklid příkopů stál 250 tisíc korun. „Začíná to být hodně katastrofální, ale nepořádek musíme uklidit. Tyto peníze byly utraceny zbytečně. Kdyby lidé nevyhazovali odpad do příkopů, mohli jsme tuto částku použít na nutné opravy silnic," dodává Jiří Mašík.

Úklid příkopů se provádí plánovaně dvakrát až třikrát do roka. Chrudimští cestáři v prosinci využili příhodných podmínek díky mírně zimě a pustili se do díla.

Černé skládky se však podle Jiřího Mašíka množí jako houby po dešti. Největší z nich jsou v příkopech na cestách mezi Zaječicemi a Libanicemi, Markovicemi a Medlešicemi a u Trojovic.

„Hodně se začala v příkopech objevovat suť a stavební materiál, třeba z přestavby koupelen. To způsobuje velké potíže, protože nám to poškozuje sekačku -odpad není ve vysoké trávě vůbec vidět. U Transporty jsme našli také hromadu eternitových deset, což je nebezpečný opad a jeho uložení stojí velké peníze," říká cestmistr.

Černé skládky se neustále tvoří na stejných místech. Mezi nejoblíbenější lokace patřilo odpočívadlo na cestě z Markovic do Medlešic. Cestáři proto místo překopali, aby se tam nedalo vjet autem. Leč práce přišla vniveč. Nová značka zakazující skládku v těchto místech zmizela po dvou dnech a řidiči s odpadky popojeli o kousek dál a vyhazují je do příkopu.

LUKÁŠ VANÍČEK