Jednou z používaných zbraní jsou i přípravky, které sice hubí různé škůdce, plevel i choroby naráz, ale jsou také nebezpečné pro včely.

„Obecně osoba, která při podnikání používá přípravky na ochranu rostlin, je povinna podle zákona s dostatečným předstihem projednat opatření k ochraně včel s chovateli včel, jejichž stanoviště je v dosahu do pěti kilometrů od hranic pozemku, na němž má být aplikace provedena, a také s místně příslušným obecním úřadem," uvádí Renata Káčerková na webu Státní rostlinolékařské správy.

Včasné varování

Včelaře tak varuje i jedno z největších družstev na Chrudimsku Agricola Bylany, které rozeslalo hlášení na všechny obce v jejichž katastru hospodaří.
Jednotlivým včelařům budou zemědělci zasílat varování prostřednictvím SMS zpráv či elektronickou poštou.

Přípravky nemusí včely nutně hubit, aby byly pro včelaře nepříjemné. „Každý rok s tím máme problém. Několik let už nemáme med z řepky olejky. Řepka byla jedním z nejvýznamnějších snůškových činitelů. Používané přípravky působí repelentně, takže kromě škůdců odpuzují i včely," konstatuje chrudimský včelař Václav Kopecký.
Spolupráce se zemědělci je těžká. Každá strana si chrání svoje zájmy a dohoda zatím neexistuje. Chemické látky by se měly používat s rozumnou mírou," dodává Václav Kopecký.

LUKÁŠ VANÍČEK