„V neděli dne 2. září 1877 za příčinou svěcení nové budovy školní seřadila se školní mládež, živnostenské spolky, spolek hasičský, spolek zpěvácký, obecní zastupitelstvo a hosté před radnicí. Před 9. hodinou odebral se průvod do chrámu Páně ku předběžným posvátným obřadům, po nichž průvod v témž pořádku k nové škole odešel, kde ostatní církevní obřady slavnostně se vykonaly a pamětní kniha do zdi školní se vložila a památní deskou přikryla.“ Pamětní kniha str. 157

Nyní školu čekají opravy. „Máme podaný projekt na rekonstrukci počítačové učebny za milion korun, celkem 17 milionů by měla stát plánovaná přístavba čtyř odborných učeben z Integrovaného regionálního operační programu. Pokračujeme v opravách školy, čekají nás podlahy v některých třídách a celková oprava podlahy, vody a kanalizace v chodbě ve staré budově,“ uvádí ředitelka školy Lenka Budínská.

Škola je už nyní zcela bezbariérová. „Dva žáci s tělesným postižením mají přístup do všech zákoutí a učeben. Od letošního září se škola cíleně věnuje podpoře nadaných žáků dělením hodin a zařazením nepovinného předmětu do rozvrhu žáků 6. ročníku,“ říká Budínská s tím, že školní vzdělávací program nese název Škola vlídnějšího zacházení se Zemí, včetně zvířat a lidí.

Dění na chrastecké základní škole ovlivňují také sami žáci. Jejich volení zástupci zasedají v Žákovském parlamentu a Ekoradě. Škola je mimo jiné i Centrem kolegiální podpory pro rozvoj čtenářské gramotnosti v Pardubickém kraji.

Do chrastecké školy už nedocházejí pouze děti, v jejích prostorách sídlí Komunitní škola Chrast, kde funguje například keramická dílna, pořádá se tu cvičení nebo se zde schází Klub seniorů.

PROGRAM OSLAV
V sobotu 4. listopadu se od 10 hodin ráno uskuteční setkání přátel a bývalých i současných žáků ZŠ Chrast u příležitosti 140. výročí od založení školy. Kulturní program začne v hale, následovat bude prohlídka školy, jídelny a všeho, co se zde změnilo. Ve třídách se uskuteční doprovodný program.