Část navržených cílů podařilo splnit, zároveň uplynul nějaký čas a potřeby obyvatel se posouvají, a proto se koncem minulého týdně uskutečnila první ze tří plánovaných schůzek, na níž zástupci neziskových organizací, zastupitelé, starostka i obyvatelé Chrasti hodnotili a upravovali stávající plán rozvoje města.

„Procházíme celý rozvojový dokument, říkáme si, co se nám povedlo, v čem se cíle, vize a plány změnily. Před třemi lety jsme cítili potřebu například dát do pořádku technický stav budov obou našich škol. To se podařilo a nyní je třeba si říci, co dál," vysvětluje starostka Martina Lacmanová s tím, že nápadů během prvního setkání padlo opravdu mnoho.

Další schůzka se uskuteční ve čtvrtek 26. února od 17:00 na radnici a její účastníci budou pokračovat v započaté práci. Proto by si nově příchozí mohli připadat zmatení. „Máme za sebou SWOT analýzu a audit zdrojů a teď na základě toho, co jsme vytvořili, budeme plánovat další kroky," poznamenává starostka s tím, že se na těchto schůzkách tvoří i střednědobý plán rozvoje, který je nezbytným dokumentem pro žádosti o dotace z evropských fondů i ze státní či krajské pokladny.

Mezi oblasti a témata, která během poslední schůzky zazněla, patří například zdravé životní prostředí v Chrasti, které si místní pochvalují. „Velmi mě zaujalo, jak je důležitá pro naše občany podpora neziskového sektoru a zdravého životního prostředí ve městě. Zaznělo to z úst i mladých lidí, což mě překvapilo. Myslela jsme si, že mladá generace bude tíhnout spíš k budování sportovišť nebo míst pro výstavbu rodinných domků, ale i od nich zaznělo, jak je životní prostředí pro ně důležité," dodává starostka Martina Lacmanová.