Rokem 2016 končí smlouva o spolupráci s nizozemským městem Ede. Právě Ede bylo prvním městem, s nímž Chrudim partnerské vztahy navázala. Počátek partnerství mezi Chrudimí a Ede se datuje k červnu 1993, letos však smlouva o partnerství končí.

V hledáčku Chrudimi je ovšem další město, výjimečně se jedná o město tuzemské, a to jihomoravské Znojmo. „Není třeba vždy hledat partnera jen v zahraničí, věřím, že se obě města dokážou obohatit zkušenostmi a příklady dobré praxe. Je to příležitost nejen pro samosprávy měst, ale také pro nejrůznější občanské aktivity," říká starosta Chrudimi Petr Řezníček.

Obě města již spojuje mimo jiné angažmá ve Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska a v projektu Národní sítě Zdravých měst České republiky. Komise se k případnému partneru z České republiky vyjádřila jednomyslně vstřícně, další kroky jsou na radě a zastupitelstvu města.

„Je ovšem také na čase poohlédnout se po novém zahraničním partnerovi. V úvahu připadá německé nebo maďarské město podobné velikosti jako Chrudim," říká předseda komise a místostarosta Roman Málek. „Ideálně by mělo jít o město či lokalitu s bohatou živou kulturou, kde by se obě města mohla inspirovat," doplňuje jej místostarosta Jan Čechlovský.

Tradiční partnerské aktivity zůstávají, na členech komise je plány aktualizovat. Ve fázi podrobných příprav je společná aktivita s polskou Olešnicí, kde bude nadcházející rok 2017 tematicky českým rokem. Na rok 2017 totiž vychází výročí 400 let od úmrtí významného olešnického knížete Karla II. (ap, ron)