Malá skupina Palestinců se v Chrudimi objeví už kolem 10. května, tedy v termínu chystaného setkání chrudimských partnerských měst.

Vedení chrudimské radnice neskrývá, že ho překvapil zájem města ze severovýchodní části Palestiny vyjádřený listem od tamějšího starosty. Radnice proto preventivně konzultovala s reprezentanty českých úřadů i svou obavu o to, zda by se Chrudim vzájemnými kontakty s Palestinci nedopustila diplomatického přešlapu vzhledem k zahraniční politice ČR. „Byli jsme ale ujištěni, že tu žádný takový rozpor nehrozí," sdělil chrudimský starosta Petr Řezníček.

Podle místostarosty Miroslava Tejkla by spolupráce s Palestinci byla naopak důkazem a potvrzením vyváženosti zahraniční politiky státu i na komunální úrovni.

Jak ale připomněl jiný místostarosta Jan Čechlovský, o skutečném navázání partnerských vztahů je zatím předčasné hovořit, neboť jde jen o první zdvořilostní oťukávání zástupců obou samospráv.

Již na spadnutí je ale podpis smlouvy mezi Chrudimí a chorvatským městečkem Motovun. „Půjde hlavně o spolupráci v oblasti kultury a školství, postupně by mělo dojít i na výměnné pobyty či na předávání zkušeností z lesnického oboru," připomněl chrudimský starosta s poukazem na skutečnost, že právě jako lesník působil v Motovunu nejznámější zdejší rodák Josef Ressel.

Podle chrudimského starosty Petra Řezníčka to ale není jen osobnost zdejšího rodáka Josefa Ressela, která české i chorvatské město spojuje a jejíž odkaz vnímají obyvatelé obou sídel velmi výrazně. „Partneři z Motovunu mají zájem rovněž o naše poznatky a zkušenosti spojené například s čerpáním dotací EU," podotkl starosta Řezníček a vzápětí uvedl i možnost navázání spolupráce se zdejším Geoparkem Železné Hory.

Chrudimský deník ovšem především zajímalo, zda se kontakt obou měst, který dosud nebyl nijak podrobněji formulován, nebude odehrávat především na úrovni vzájemných návštěv zástupců samospráv a radničních úředníků. Zjednodušeně řečeno, zda nepůjde jen o vzájemné poklepávání se po ramenou nebo o slavnostní stříhání různých pásek. „To jistě ne. Počítáme i se vzájemnými kontakty sportovních klubů, školní mládeže nebo zástupců kulturní oblasti. Vždyť pro Chrudimáky by jistě bylo zajímavé navštívit například istrijské slavnosti lanýžů a červeného vína teranu, zatímco Chorvaty by mohlo zaujalo třeba pořádání tradiční Loutkářské Chrudimi nebo Chrudimských obžínek," konstatoval závěrem chrudimský starosta Petr Řezníček.