Kašnu na chrudimském Resselově náměstí zaplnilo ve čtvrtek 5. dubna po zimní odstávce opět přibližně 35 krychlových metrů čisté vody. 

Zaměstnanci Technických služeb Chrudim naváželi vodu cisternami již od rána. Ještě před tím ale museli kašnu důkladně vymést a omýt dna i stěny všech tří jejích bazénů. Technik Jiří Boháč rovněž zkontroloval a uvedl do provozu filtrační a čistící zařízení, které je umístěno v podzemí v malé komoře u paty kašny. „Najdeme tady přívod pitné vody pro průběžné doplňování všech tří bazénů. Je tu i přívod elektřiny a pojistková skříň, nechybí ani filtry pro čištění vody, ultrafialový zářič pro dezinfekci a náplň tablet pro chemické čištění cirkulující vody,“ ukazuje v podřepu technik na jednotlivé přístroje.

Holubí vyzvědači

Od nedávné rekonstrukce už kašna není zdaleka tak „žíznivá“. Zatímco dříve bazény prosakovaly, teď je potřeba průběžně doplňovat pouze vodu ztracenou odparem.

Největším nepřítelem kašny a čisté vody v ní zůstávají holubi, kteří vše znečišťují svým trusem a vypadávajícím peřím. Také včera se ke kašně začali slétat hned poté, kdy se na dně objevily první kapky. Zajímavé je, že holubi zřejmě nemají rádi ostré slunce nebo příliš prohřátou vodu. Ptáci se proto slétají hlavně k severní nádrži, která je tak pokaždé znečištěna mnohem dříve, než zbývající dvě.

Toalety jsou jinde

Teoreticky by mělo stačit vodu pouze doplňovat. Filtrace však není všemocná a na holuby úplně nestačí. I proto bylo třeba vloni vodu několikrát zcela vyměnit. Ostatně, ne vždy mohou za znečištění jenom ptáci. I mezi lidmi se občas najdou „ptáčkové“, kteří do kašny v létě skočí, aby se tu zchladili. A najdou se i takoví, kteří do některé ze tří nádrží vykonají svoji tělesnou potřebu.

„Toho jsem se nejvíc bál právě v uplynulých dnech, kdy byla kašna vyčištěná, ale stále ještě prázdná. Stačilo skočit dovnitř a trochu se přikrčit… Nebylo by to poprvé. Tentokrát to ale naštěstí nikoho nenapadlo,“ dodává s úlevou technik Jiří Boháč.

Zdroj: Youtube