„Může to přijít po etapách salámovou metodou, ale jestliže se schválí, že se tu omezí jeden z důležitých oborů, jako je například chirurgie, interna nebo další, tak dříve či později půjde nemocnice takzvaně do kytek. Plánovaná péče nejsou například porody, to je maximálně léčebna dlouhodobě nemocných nebo jednodenní chirurgie. Chci vás proto vyzvat, abychom si nenechali diktovat, co tady bude, protože Chrudimská nemocnice má nyní velmi dobrý zvuk a má v současné době stále ještě i dobré personální zajištění oproti jiným nemocnicím. Jestliže si někdo na náš účet chce personál doplnit, tak já už jsem se v minulosti vyjádřil, že rozhodně do Pardubické nemocnice nepůjdu – a stejný postoj zaznamenávám i u některých svých kolegů," zdůraznil David Kasal.

„Myslím, že i město Chrudim v posledních letech nemálo investovalo do různých akcí, jako byla například rekonstrukce chirurgického příjmu nebo další záležitosti. Proto jsem přesvědčen, že by mělo být město přizváno, pokud se budou na úrovni kraje řešit takovéto záležitosti," doplnil David Kasal.

Jiří Kajínek si odpykává doživotí ve vězení 
za dvojnásobnou vraždu v Plzni na Borech.
Prezident Zeman uvažuje o milosti pro Kajínka

Primář zkritizoval i zamýšlenou tvorbu nového jednotného počítačového systému pro akciovou společnost Nemocnice Pardubického kraje. „Z mého pohledu jde o drahou a nesmyslnou záležitost, neboť my jsme s dosavadním systémem spokojeni jak po zdravotnické stránce, tak po stránce propojení na rentgenové snímky a na výsledky. Spokojen jsem i jako manažer, neboť kliknu a vidím, kolik bylo ošetřeno pacientů, jaká byla ošetřovací doba i kdo pacienta ošetřil," řekl David Kasal a upozornil ještě, že odlišné systémy, využívané teď v dalších nemocnicích, spolu dobře komunikují.

Chrudimský starosta Petr Řezníček pak ujistil, že připravuje schůzku zastupitelů města s krajským radním zodpovědným za oblast zdravotnictví i s lidmi z vedení Nemocnice Pardubického kraje. „Veškeré výhrady a argumenty by měly zaznít z očí do očí při pracovním semináři, který se uskuteční v pondělí 10. dubna," dodal starosta.

Dobrovolníci se pustili do úklidu.
Dobrovolníci nasazují rukavice a uklízejí nepořádek