Do cvičení se zapojily i téměř dvě stovky českých paragánů z 43. výsadkového praporu z Chrudimi, kteří byli za soumraku součástí taktického vzdušného výsadku o síle tisíc výsadkářů.

„Naši výsadkáři o síle jedné roty se v těchto dnech účastní certifikačního cvičení americké výsadkové brigády, jsou součástí 91. průzkumného praporu a plní zde celé spektrum operací v rámci daného scénáře v konfliktu střední intenzity,“ říká velitel 43. výsadkového praporu podplukovník Jiří Adamec a dodává, že velmi cennou zkušeností pro české výsadkáře byl zejména hromadný seskok téměř tisíce výsadkářů během dvou průletů.

Z BŘICHA HERKULESU
Čeští výsadkáři v tomto hromadném seskoku použili americké padáky T11 a T10, seskoky se uskutečnily z výšky 250 metrů z letounů americké armády C- 130 Herkules a C-17 Globemaster.

Výsadkový prapor z Chrudimi v rámci cvičení Saber Junction 2018 nepůsobí v Hohenfelsu s žádnou technikou, byl zasazen pomocí taktického vzdušného výsadku a nyní bude během dalších deseti dnů operovat v určeném prostoru s veškerým materiálem, s kterým provedl seskok. „V rámci tohoto cvičení má naše jednotka tři základní úkoly,“ konstatuje zástupce velitele 43. výsadkového praporu major Roman Příhonský. „Prvním je prověřit zejména naše schopnosti, jako například taktický vzdušný výsadek, aeromobilní operace a bojové patrolování formou léček a přepadů.“

V tomto roce 43. výsadkový prapor splnil plné operační schopnosti podle metodiky CREVAL, a proto dalším úkolem tohoto cvičení bylo prověření podřízených jednotek – v tomto konkrétním případě výsadkové roty, zda dodržuje stanovené standardy. „Posledním úkolem jednotky bylo také prověření základních taktických postupů nejnižších celků výsadkových jednotek a naším cílem bylo také implementovat nové dané postupy a metody do rozvoje v oblasti výcviku výsadkového vojska a případně se připravit na transformaci výsadkového praporu na pluk,“ dodává závěrem major Příhonský.

PATŘÍ MEZI NEJLEPŠÍ
Příslušníci 43. výsadkového praporu jsou ze strany Aliance bráni jako špička výsadkových jednotek v Evropě a pozvání ze strany 173. výsadkové brigády americké armády k účasti na tomto cvičení. Dlouhodobá spolupráce s ní je zárukou, že česká armáda je pro naše spojence partnerem, který je pevnou součástí tohoto uskupení.

Jana Deckerová

I takhle může vypadat balíček pro vojáky v Afghánistánu
Chrudimští výsadkáři v Afghánistánu ocení jídlo i dopisy