Chrudimští paragáni úzce spolupracují s nizozemskými výsadkáři. V pondělí například měli na programu společné střelby. „Ke slovu přišly nejen útočné pušky CZ 805 BREN a Colt Canada C7, na vozidlech lafetované kulomety a granátomety a zbraně odstřelovačů, ale asi nejzajímavější byly společné střelby z minometů," píše z Polska tiskový mluvčí Armády ČR podplukovník Jan Šulc.

Výuka na střelnici

Obsluhy českých a nizozemských minometů spolu plnily palebné úkoly, tak bylo nezbytné, aby se vojáci vzájemně co nejlépe poznali a seznámili se i prakticky s municí a zbraněmi svých kolegů. Výsadkáři proto zvolili nejefektivnější cestu a minomety si vyměnili.

„Jako první najeli na palebnou čáru nizozemští minometčíci s minomety L16A1 ráže 81 mm, aby předvedli českým kolegům jejich obsluhu. Pak u zbraní zaujali místo Češi a pod dohledem nizozemských instruktorů si z nich vyzkoušeli míření i palbu. Poté se role obrátily a po krátkém seznámení naopak nizozemští vojáci zaklekli k českým minometům vz. 52 ráže 82 mm a ANTOS-LR ráže 60 mm," popisuje podplukovník Šulc.

Pochvala od velení

Když v poslední fázi výcviku střílely na cíl všechny minomety smíšené jednotky zároveň, dorazil k nim generálporučík Volker Halbauer, který cvičení Noble Jump řídí.

„To, co zde vidím, je absolutně skvělou ukázkou spolupráce mezi českými a nizozemskými vojáky," poznamenal generál Halbauer uznale a s vojáky poté neformálně prohodil pár slov. Před odchodem pak věnoval pamětní minci poručíku Romanu Kamenskému, veliteli čety bojové podpory chrudimských výsadkářů na cvičení Noble Jump, za profesionálně odvedenou práci.