Houby rostly navzdory říjnové nepřízni počasí, během níž přišlo jisté ochlazení. Ranní teploty během něj klesaly i několik stupínků pod nulu, v Hlinsku bylo tehdy naměřeno kolem 5°C, takže to vypadalo, že veškeré podhoubí zmrzne a pro letošek bude po houbách.

Mráz se ale nedostal do hlubších smrkových monokultur, takže se houbám po začalo při velkém oteplení opět dařit. Škoda, že nám pak teplo nevydrželo o něco déle. Mezitím totiž nastartovala spousta nových houbiček, ale nynější mrazíky vše zastaví. Ještě v pátek před posledním víkendem jsem po noční směně v zaměstnání vyrazil do svých lovišť. Využívám poslední dny ke každodennímu výšlapu do terénu, poněvadž zima bude dlouhá.

Poslední hřiby

V lese bylo k vidění ještě na čtyřicet různých druhů hub, a to od letních až po zimní druhy hub. Největší zastoupení, mají malinkaté špičky, lišky nálevkovité, třepenitky makové, holubinky, kuřátka, ale rostou i hřibovité druhy! Největší zastoupení má hřib hnědý, ale roste ještě hřib kovář, sametový, borový, peprný, lišky obecné a nálevkovité, dokonce se mi podařil nalézt ještě zapomenutý kotrč kadeřavý, ze kterého byla vynikající dršťková polévka. Rostla také spousta jedlých podzimních lupenatých druh.

Vaříme, smažíme…

Z lupenatých hub stojí za zmínku například chutná čirůvka fialová, kterou si dnes představíme.

Čirůvka fialová - Lepista nuda je jedlá lahodná všestranná podzimní houba, ale je ji nutno dobře tepelně zpracovat, poněvadž za syrova rozkládá červené krvinky. Po požití velkého množství řádně neupravených čirůvek tohoto druhu se mohou objevit příznaky otravy. Houba zároveň snižuje hladinu cukru v krvi.

Čirůvka fialová se vyskytuje se v září až prosinci, někdy i v květnu. Je hojná v listnatých i jehličnatých lesích, dubohabrových hájích, kyselých květnatých bučinách, smrkových monokulturách ale najdeme ji také v parku nebo sadu, hlavně na místech bohatých na humus. Upřednostňuje vápenitou půdu a hodně humusu. Na Hlinecku roste na různých místech, ale nejvíce ji nalézám v smrkové houštině, ze které pochází dnešní fotografie.

Jiří Laštůvka „Kudláček"