„Letos to budeme mít všichni ztížené vzhledem k rekonstrukci chrudimských inženýrských sítí včetně vozovek. Na samotném závodu to ale nic nemění. Pouze pro řidiče vozidel, kteří budou muset respektovat dopravní objízdné trasy,“ uvádí za pořadatele závodu Karel Jeníček.

Vedoucí oboru dopravy při MěÚ Chrudim Martin Klimek uvádí dočasná dopravní omezení, která v sobotu zhruba na čtyři hodiny výrazně omezí průjezdnost centrem města.

V době od 10:00 hodin do 14:00 hodin bude uzavřená například Široká ulice vedoucí k Resselovu náměstí, kde budou všechny trasy závodu startovat. Nebude možné projet ani Novoměstskou ulicí od křižovatky U Václava po křižovatku u restaurace Na Růžku.

Na půl dne

Během nadcházející soboty bude od 10 do 14 hodin uzavřeno i Školní náměstí v úseku od Tyršova po Resselovo náměstí, dále Žižkovo náměstí v rozsahu pěší zóny a schodů do Novoměstské ulice a také celé Široké schody.

„Uzavírkou výše uvedených ulic bude dotčen i provoz v ulicích Hradební, Rybičkova, Fortenská, Kollárova, Filištínská, Štěpánkova, Čelakovského, Břetislavova, Komenského, Hálkova a Všehrdovo náměstí,“ doplňuje Martin Klimek s tím, že v době průjezdu cyklistického pelotonu, a to v hrubých časech 11:30 – 11:45, 12:30 – 12:45 a 13:00 – 13:15 hodin, bude omezen provoz také v Havlíčkově ulici.

„Prosíme obyvatele a návštěvníky Chrudimi, aby věnovali zvýšenou pozornost umístěnému dopravnímu značení, respektovali zákazy zastavení a řídili se pokyny pořadatelské služby,“ dodává Klimek.

PRO VŠECHNY

Manitou Železné hory České spořitelny se skládá ze tří tras. Prezence na každou z nich bude na Ploché dráze za Gymnáziem J. Ressela, kde se také bude odehrávat doprovodný program.

Hlavní závod měří 68 kilometrů s převýšením téměř 1600 metrů odstartuje o půl dvanácté. Povede na jih přes České Lhotice a Spálavu, kde se trať stočí zpět a přes Bojanov dojedou cyklisté zpátky do Chrudimi.

O hodinu později vyrazí na devětatřiceti kilometrovou trať také závodníci na trase C. Ti se propletou až ke Křižanovicím a odtud se začnou vracet k Cítkovu a odtud pošlapou na Chrudim.

Nezávodní kategorie D fitness je vhodná i pro začátečníky a rodiny s dětmi měří 20 kilometrů. Na programu jsou také dětské závody a výuka cyklistky.