VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Děti se ve školách stravují zdravě, ale leccos jim nejede

Chrudimsko, Hlinecko - Nedávno prolétla médii zpráva o vzpouře amerických školáků proti zdravé výživě, kterou jim začali podávat ve školních jídelnách. Podobné rebelie na Chrudimsku zatím nehrozí.

12.10.2012 1
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Libor Plíhal

Zdravou, pestrou a především vyváženou stravu zajišťuje takzvaný nákupní koš vydávaný Ministerstvem školství a tělovýchovy ČR. Stanovuje, jaké výživové požadavky mají podávaná jídla splňovat. Legislativně jsou tak stanoveny určité skupiny potravin (brambory, maso, ovoce, zelenina atd.) a jejich doporučená spotřeba na žáka a den. Pro úspěšné splnění požadované normy je třeba 75 procent, ale vedoucí oslovených jídelen se shodují, že čím víc procent splní, tím lépe.

„Pokud školní inspekce odhalí nedodržení normy, jídelna dostane zápis a bude záležet na jejím zřizovateli, jak s ní naloží," řekla Irena Daňková ze Školní jídelny v ZŠ Slatiňany.

Stovky receptů

Jelikož se podle stanovených norem nesmí objevit jedno jídlo na jídelníčku dvakrát během dvou měsíců, všechny školní jídelny mají k dispozici nepřeberné množství receptů, jak zdravě a chutně vařit a zároveň tak splnit požadavky ministerstva.

Jakákoliv snaha o vyváženou stravu však naráží na mlsné jazýčky školou povinných strávníků.

Jídelní překážky

„Luštěniny jsou katastrofa," říká vedoucí jídelny na Základní škole Školní náměstí v Chrudimi Eva Pertlíková. Irena Daňková ještě na seznam neoblíbených potravin doplňuje rybu. Obě však mají podobné postupy, jak mlsouny nalákat.

„Snažíme se o různé úpravy, třeba smaženou rybu snědí, a k luštěnině dáváme dobrý párek, vaříme šoulet a podobně, aby to snědly," popisuje návod Eva Pertlíková. Podle jejích slov se ale situace postupně zlepšuje a luštěniny už takovým propadákem nejsou.

„S osvětou by se mělo začít v rodině, aby myslela zdravě. Je vidět, že některé děti jsou vychovány na hodně moderní stravě, třeba pizzou, a už nejsou zvyklé na rajskou nebo svíčkovou. Pokud nemají babičku, tak jsou schopné sem přijít a plakat, že mají červenou omáčku. Jsou to výjimky, ale existují."

Pokrmová osvěta

Školní jídelny se tak rázem pasují do role propagátora různých jídel. Školáky doslova učí jíst nové druhy pokrmů, se kterými se dosud nesetkali. Například šmakouna, cizrnu nebo kuskus.

Všechny jídelny se shodují v tom, že nad novinkou se strávníci vždy ošklíbají, ale postupně jim zachutná.

„Klasika zůstává svíčková, knedlo zelo vepřo, jsme Češi, ale snažíme se to často obměňovat. Normy na školní vaření už nejsou tak striktní, nyní si dokonce můžeme sestavit své vlastní, jinak bychom nevyzkoušeli naprosto nic. Můžeme si tak sepsat vlastní jídelníček, jen musí splnit nákupní koš," dodává Eva Pertlíková.

LUKÁŠ VANÍČEK

Autor: Redakce

12.10.2012 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Nehoda u Přestavlk

Po srážce zůstala honda nadranc

Letní kino

Letní kino ustoupilo počasí i stížnostem

Barokní serenaty hrané nyní v Chrudimi mnoho uší neslyšelo

Chrudim – Muzeum barokních soch v Chrudimi se na tři dny proměnilo v operní sál. Před oltářem vyrostlo pestrobarevné jeviště, na němž hudební soubor Ensemble Damian pod vedením Tomáše Hanzlíka uvedl nebo ještě uvede celkem čtyři hudební kousky staré minimálně dvě století.

V kufru auta vezli pytel trávy. A nešlo o senoseč

Pardubický kraj - Vezeme deset kilo technického konopí, hájila se osádka osobního auta… Jenže hlídku celníků o tom nepřesvědčila.

Řidič po srážce s kamionem utrpěl četná zranění

Hlinsko - „Byla to taková morda, že kusy aut lítaly kolem,“ popisují svědci čtvrteční srážku osobního auta s kamionem, ke které došlo krátce před půl sedmou ráno na silnici mezi Hlinskem a Chlumem. Těžce zraněného řidiče odvezla sanitka do nemocnice.

Automatika zalarmovala hasiče a poté vypustila pěnu

Třemošnice - Profesionální hasiče ze Seče a dobrovolné z Třemošnice, Prachovic a Seče vyburcoval ve středu ve 21.18 poplach. Mělo hořet v dílně podniku ve Skoranově. I když vše nasvědčovalo tomu, že by mohlo jít o veliký požár, nakonec se vůbec nehasilo.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení