„Uděláme tak i pomyslnou tečku za oslavami 25 let chrudimské charity. Do budoucna budeme sledovat, kterak 'naše' lípa roste, sílí, košatí – a doufat, že spolu s ní poroste a zapustí hluboké kořeny myšlenka dobrovolnictví, které není bláznovstvím, ale dává smysl,“ uvedla za pořadatele Miroslava Šakarová.

Na pořízení lípy přispělo město Chrudim částkou 1000 korun. „Dobrovolníky využíváme během akcí pořádaných v rámci Zdravého města a Agendy 21 a spolupracujeme s nimi už od roku 2001. Zpočátku to bylo chaotičtější, ale od vzniku Dobrovolnického centra je to více systematické. Dobrovolníci působí v Chrudimi v sociální oblasti, pracují se seniory, doučují děti, uklízejí město,“ říká koordinátorka projektu Zdravé město Šárka Trunečková.

„Velice si vážíme činnosti dobrovolníků a chtěla bych jim popřát hodně úspěchů a doufám, že se jejich řady budou dále rozrůstat,“ popřála za Senior rezidenci Chrudim Martina Panenková, kam v současné chvíli docházejí tři dobrovolníci a se seniory tráví volný čas, povídají si nebo hrají různé deskové hry.

Dobrovolnictví je blízké evangeliu, které říká, že nejkrásnější jsou věci zadarmo. A dobrovolnictví znamená dávat něco zadarmo - dávat svůj čas, pozornost, zájem… to má velikou cenu. Velice si toho vážím,“ poznamenává chrudimský farář Jiří Heblt s tím, že se nebojí, že by mu v budoucnu strom zasazený poblíž jeho sídla stínil do oken.

„Strom zase neroste tak rychle a já už mám nějaká léta, takže než vyroste a rozkošatí tak, aby mi stínila v oknech, já už tu dávno nebudu,“ zažertoval farář a dodal: „Je dobře, že tu lípa jako symbol dobrovolnictví byla zasazena.“