Burzu filantropie pořádá pátým rokem Koalice nevládek Pardubicka a Pardubický kraj, za podpory Krajské hospodářské komory.

TĚŽKÝ ÚKOL DONÁTORŮ

Do letošního kola burzy pro neziskovky z okresu Chrudim se přihlásilo celkem 15 projektů. Do finále jich však mohlo postoupit pouze pět – jeden z internetového hlasování veřejnosti, čtyři z hlasování samotných donátorů. „Projekty, které se probojovaly do finále, jsou velmi zajímavé a zároveň je každý úplně jiný. Donátoři budou mít opravdu z čeho vybírat," nechal se slyšet Pavel Šotola, radní Pardubického kraje zodpovědný za sociální péči a neziskový sektor a pravidelný donátor Burzy filantropie.

Z hlasování veřejnosti postoupil projekt Legohrátky od hlineckého Centra Jana XXIII. Jak už název napovídá, organizace chce pro děti v centru zakoupit nové Lego stavebnice. Jejich stavební um poté bude chtít zúročit na mezinárodní soutěži First Lego League.

CYKLISTÉ A OCHRÁNCI

Prezentovat se bude také projekt na obnovu chrudimského ekocentra Ledňáček. Klub ochránců SPR Habrov chce pro ekocentrum zrekonstruovat objekt bývalé moštárny, který bude sloužit přednáškám pro školy i veřejnost a také jako knihovna a zookoutek.

Poprvé se na Burze filantropie představí sportovní klub TJ Léčebna Košumberk. Klub se v letošním roce účastní unikátního Handy cyklo maratonu – extrémního 111hodinového závodu přes Česko a Slovensko dlouhého 2222 km, v němž soutěží týmy složené z handicapovaných i zdravých sportovců a podporovatelů.

Postoupila také organizace EDDA, která chce získat podporu pro pořádání Táta festu – velkou oslavu Dne otců v Chrudimi. Výčet uzavírá projekt Děti mají právo na oba rodiče (asistovaný kontakt) Centra J. J. Pestalozziho, v němž chce organizace sbližovat rodiny po rozvodu, při nichž je dítě svěřeno pouze do péče jednoho z rodičů, nejčastěji matky.
Burza filantropie je otevřená i široké veřejnosti. Hosté tak mohou sledovat osud projektů, který může brzy ovlivniti jejich život.