V tomto období je dobré myslet na prevenci, aby děti a i dospělí byli zajištění větším množstvím vitamínů, a to zejména skupiny B a C. Vhodné jsou přírodní formy třeba aloe vera, se kterou pracují posledních pět let a mám s ní dobré výsledky.

Každé onemocnění začíná teplotou, pokud má dítě pouze teplotu do nějakých 38,5 stupňů, tak bez problémů mohu rodiče vydržet dalších 24 hodin, kdy se rozhodne, zda to bude chřipka, rýma nebo angína, a pak směřovat k lékaři. Pokud má u teploty další výrazné příznaky úporné bolesti hlavy, zvracení, průjmy, tak lze zavítat k lékaři dříve, aby doporučil, jak postupovat. V prvních hodinách tedy nejprve tlumíme teploty paralenem či brufenem. V dětském věku je jednoznačně vhodný dostatečný příjem tekutin a vitamínů formou ovoce nebo vitamínových produktů.

Chřipkám lze předejít prevencí. Mimo pojídání vitamínů je vhodné sportování, aby měl člověk dostatečnou kondici, k tomu otužování a také sauna. Nemusí to být dohromady, ale podle zvyků jednotlivé rodiny. Záleží na tom, v jakém prostředím jsou děti vychovávány. Ve chvíli, kdy je dítě při každém ochlazení chráněno a vypadá jako skleněná květinka, tak o to rychleji jakýkoliv vánek může přinést nachlazení. Je to odstupňováno podle věku, kdy u malých dětí bych se spíš soustředil na vitamíny a prevenci infekcí a od čtyř, pěti let by se dalo uvažovat o postupném otužováním, je to ale individuální.

LUKÁŠ VANÍČEK