Původně ve výběhu žili koně Převalského, kteří zde byli umístění s několika přestávkami už od roku 1993. Ale ohrada byla ve velmi špatném technickém stavu, nesplňovala podmínky pro chov, a tak už loni pražská zoo zvířata odvezla do chovné stanice v Dolním Dobřejově na Benešovsku.

Koně Převalského na čas nahradili klabonosí starokladrubáci z místního chovu. „Střídali se tu černí i bílí. Jenže pak jsem dostal za uši od garanta památkové péče, že kladrubáci jsou moc těžcí a zničili terén," řekl ČTK kastelán zámku Jaroslav Bušta.

Jelikož nejsou peníze na opravu, ohrada definitivně z parku zmizí. „Já do ohrady nenasypu ani korunu. Památkový ústav není od toho, aby se staral o koně, ale památky. Ohrada se bude bourat, necháme ji rozebrat," uvedl dále kastelán Bušta s tím, že ohrada postupně zmizí do začátku turistické sezóny v dubnu.

Dostatečná náhrada

Expozice zámku ve Slatiňanech loni vidělo 24.000 lidí, což je o čtvrtinu víc návštěvníků než předloni. Kromě hipologické sbírky ukazují zámecké interiéry návštěvníkům i život na pohodlném knížecím sídle přelomu 19. a 20. století. K památce náleží anglický park o rozloze 16 hektarů, kde je druhá nejbohatší dendrologická sbírka ve východních Čechách.

„Snažíme se zámek zpopularizovat a nabízet různé druhy prohlídek. Nemyslím si, že návštěvníci utrpí tím, že v parku nebudou koně, v okolí jsou desítky hektarů výběhů s koňmi," dodal Bušta. (lv, čtk)