Nyní se podle vedoucí lékařky protiepidemického oddělení chrudimské hygienické stanice Jany Daňkové situace o trochu zlepšila a počet nemocných klesl pod epidemický práh. Čísla jsou však stále velmi vysoká.

„Největší nemocnost je u maličkých dětí ve věku 0 5 let, kde evidujeme 4849 nemocných. Ve věkové skupině 6 14 let je nemocných 3610 dětí. Ve věku 15 24 let je 3152 marodů, u věkové skupiny 25 59 jsme zaznamenali 613 nemocných a ve věku 60+ je 740 nemocných," říká Jana Daňková. Na vině je částečně i nestálé počasí.

Například v mladoňovické mateřské školce byly učitelky oproti žákům takřka „v přesile", kdy zde onemocnělo více než 50% dětí. Podle ředitelky Ivany Švadlenkové však kantorky volno rozhodně neměly.

„Práce je dostatek, doháníme to, co jsme nestíhali. Definitivně rušíme vánoční výzdobu, připravujeme se na karneval a podobně. Tento týden čekáme, že se situace zlepší a nemocné děti se pomalu začnou vracet," poznamenává ředitelka.

Hlineckému Domovu seniorů Drachtinka se epidemie vyhnula. „Naše paní doktorka klienty očkuje proti chřipce, tak bych řekl, že na toto období a v tuto chvíli máme běžný počet nemocných. Není to tragické, ani jsme nemuseli vyhlašovat zákaz návštěv," uvádí ředitel Drachtinky Marek Bíško. Ani Centrum sociálních služeb a pomoci v Chrudimi nemají žádný zvýšený počet nemocných seniorů. 

LUKÁŠ VANÍČEK