Chrudimští se k programu přihlásí prostřednictvím osmi dílčích akcí. Ta první ponese název „S hůlkami za starokladrubským koněm" a uskuteční se v sobotu 17. září. Půjde o dopolední nordic walking s lektorkou, při němž povede trasa podél řeky Chrudimky do Slatiňan a zpět. Sraz se uskuteční u Tesca v 9 hodin, předem je nutná rezervace na telefonním čísle 776 759 744.

Hned den nato, tedy v neděli, se otevře půjčovna koloběžek u Mlýna. Půjčovné 1+1 je zdarma, při rodinném vstupném zaplatí za koloběžku pouze rodiče, zatímco děti ji budou moci využít zdarma. Opět je zde ale nutná rezervace na již uvedeném telefonním čísle.

KOLO PRO AFRIKU

V pondělí 19. září se na Resselově náměstí uskuteční v době od 13 do 17.30 hodin akce nazvaná Kolo pro Afriku, při níž bude moci kdokoliv darovat kolo celé nebo i poškozené, stejně jako například cyklonářadí, přilby, vesty a podobně.

Na úterý od 9 do 11 hodin je do Městského parku naplánováno „Rozjímání chrudimskou přírodou a fototoulky Chrudimskem. Půjde o pěší procházku s lektorem Tiborem Schwarzem, ovšem v případě nepříznivého počasí se akce přesune do prostor denního stacionáře Jitřenka a Pohoda.

Akce nazvaná „Když řídím, piju nealko", se uskuteční v úterý 20. září od 15 do 17 hodin na cyklostezce Chrudim – Slatiňany. Půjde o kontrolu jízdních kol a o dechovou zkoušku u cyklistů provedenou ve spolupráci Policie ČR, Městské policie Chrudim a Besip. Zájemci si budou moci vyzkoušet také nasazení „opileckých brýlí".

Ve středu 21. září se na dopravním hřišti v Městském parku uskuteční od 16 do 18 hodin akce nazvaná „Na kolo jen s přilbou", kde se budou konat workshopy na téma „Alternativní doprava pro všechny.

Ve čtvrtek 22. září se v rámci „Evropského dne bez aut" uzavřou úseky komunikací u MŠ Dr. Malíka a MŠ Strojařů. Program tu bude zaměřený na prevenci úrazů u dětí v roli chodce i cyklisty a na bezpečnou cestu do školy.

Program Evropského týdne mobility pak ve čtvrtek 22. září završí nabídka společnosti Arriva Východní Čechy, která pro tento den připravila ve spolupráci s městem Chrudim jízdy MHD zdarma.

O TÝDNU MOBILITY

Od roku 2002 se Evropský týden mobility snaží ovlivnit mobilitu a městskou dopravu, stejně jako zlepšit zdraví a kvalitu života občanů. V letošním roce proběhne kampaň od 16. do 22. září na téma „Chytrá a udržitelná mobilita – investice pro Evropu" s heslem „Chytrá a čistá mobilita. Silná ekonomika".