Veletrh informací a Fórum zdraví jejich organizátoři spojili v jednu akci. Umístili ji ve středu do Spolkového domu v Palacké ulici.

Přestože měla prezentace institucí a neziskových organizací věnujících se lidskému zdraví poměrně velkou prezentaci v tištěné podobě i na webu, příliš lidí cestu do zrekonstruovaného bývalého Divadélka Mír cestu nenalezlo.

„Asi nenašli Spolkový dům, nedokáži si to jinak vysvětlit. Když jsme pořádali akce na náměstí nebo v Muzeu, problém s návštěvností nebyl,“ podotkla Ivana Bohatá ze spolupořádající zdravotní a sociální komise města.

Fórum přitom nabídlo mnoho informací pro všechny generace. Hned první stolek byl věnován odvykání kouření a sympatická pracovnice pardubické poradny mohla dát notorickým vyznavačům tabáku spoustu rad, jak skončit se zlozvykem.

Mezi prezentujícími se organizacemi nechyběla aktivita STOB – stop obezitě. Zájemci o redukci váhy si mohli prostřednictvím propagačních materiálů nastudovat, jak nenásilně a trvale zhubnout.

Veřejnosti se představily i další organizace působící ve městě – Farní charita, agentura Rytmus, Centrum sociálních služeb a pomoci a jiné.

K zamyšlení přiměla návštěvníky přednáška Ondřeje Lukáše, který je vedoucím lékařem gastroenterologické ambulance v chrudimské nemocnici. Pojednávala o prevenci vzniku rakoviny tlustého střeva. Právě toto onemocnění v České republice zapříčiňuje ročně onemocnění osmi tisíc osob, z nichž polovina umírá. Na přednášce se lidé dozvěděli vše o screeningovém programu, jehož součástí je bezplatné vyšetřen vzorku stolice u lidí ve věku nad 50 let. „Apeluji na občany, aby nepodceňovali rizika onemocnění,“ vyzývá k odpovědnosti Ondřej Lukáš.