Den před vysvědčením, ve čtvrtek 28. června, se v Domově seniorů Drachtinka konala Zahradní slavnost. Tato akce navázala na loňský rok, kdy se v Domově slavnostně otevíraly bezbariérové zahrady. Krásné počasí a bohatý program i tentokrát přilákal mnoho návštěvníků, kteří si užili v zahradách Domova v Hlinsku příjemné odpoledne.

Proslovy a dary

Po úvodních proslovech pana ředitele Domova Marka Bíška a paní starostky Hlinska Magdy Křivanové byl Domovu z rukou zástupkyně DDM Hlinsko paní Jany Brázdové předán darovací šek do veřejné sbírky.

Tento ojedinělý projev filantropie vzešel od dětí navštěvujících kroužky v hlineckém domě dětí a mládeže. Z jejich podnětu tak vznikly dva jarmarky dětských výrobků a jejich výtěžek ve výši 7.636,-Kč byl věnován Domovu seniorů Drachtinka.

Bohatý program

Pro děti byly připraveny atrakce, soutěže a díky sponzorům také odměny. O hudební atmosféru se postaraly Zpívající heligonky z Pardubic.

Nejednomu klukovi se splnilo přání vyzkoušet si skutečnou zbroj Rytířů černého vlka z Chrudimi. Holky odcházely nadšené s exotickým líčením od mistryně malování na obličej Anety Janíčkové. Každý si přišel na své, proudem teklo pivo, limo i zmrzlina!

Zahradní slavnost je součástí triády kulturních akcí s názvem Slunečné dny s Drachtinkou. Letošní Slunečné dny zahájila 26. května Marta Kubišová benefičním vystoupením v zaplněném hlineckém kostele.

Cílem všech těchto akcí je podpořit veřejnou sbírku Domova seniorů Drachtinka, ale také propojit světy seniorů a dětí. Celý červen si tak návštěvníci mohou v Domově prohlédnout obrázky a výrobky dětí, které trpí autismem.

Zvelebování Domu

Díky první etapě veřejné sbírky se Drachtince podařilo vytvořit bezbariérové zahrady v bezprostřední blízkosti Domova. V okolí je však stále velká část území, které je pro naše klienty, ale třeba také pro maminky s kočárky nepřístupné.

Druhá etapa veřejné sbírky je zaměřena na navazující prostory právě dokončených bezbariérových zahrad, které bychom rádi zpřístupnili lidem s omezenou hybností.

Chceme nabídnout místa vhodná pro aktivní relaxaci a zároveň zachovat přírodní charakter těchto prostor. Součástí projektu Víceúčelového parku Drachtinka bude revitalizace potoka. Plán mimo jiné zahrnuje i stavbu „venkovní tělocvičny" a také dětského a petanquového hřiště.

Vendula Trojanová