Účastní se jí žáci z prvního i druhého stupně základních škol z celého Chrudimska. Pět stanovišť prověřuje znalosti první pomoci maximální měrou. Maskování figurantů je vskutku věrné. Střep zaražený do nohy vysloveně děsí.

Modelové situace jsou různé. Například u rybníčku sténá raněný, který tahal topící se ženu z vody a zabodl si do nohy střep. Schopnosti soutěžících se liší. Jedna skupinka bez váhání přibíhá k oběma raněným. Hned volají záchranku a dvě dívčiny zjišťuji, že žena nedýchá. Organizátoři tedy vyměňuji dobrovolnici za figurínu na trénink umělého dýchání a školačky se okamžitě pouští do masáže srdce.

Zbylí opečovávají muže na kameni. Ukládají jej do protišokové polohy, zdvihají nohy nahoru a balí jej do deky, aby neprochladl. „Všechno bude v pořádku, nekoukejte se tam," uklidňují raněného po celou dobu.

Různé výkony

Další skupinka je o poznání horší. Nad raněnými chvilku stojí jako sudičky a váhají, co dělat. U druhého stanoviště sedí žena s poleptaným obličejem. Bez váhání jí přikládají na poranění gázu, což je špatně.

Soutěžící si však naběhnou na chyták. S raněnou ženou sedí ještě její kamarádka, která křičí. Té si však někteří školáci nevšímají, ani ji neodvedou stranou, aby neviděla na trpící kolegyni.

Zájem klesá

Počet přihlášených škol rok od roku klesá. Letos se zúčastnily čtyři školy na druhý stupeň a pět škol na první. Úkoly kladené na žáky se též lišily. Pro starší byly připravené krvavější a náročnější zranění, pro menší děti například uzavřené zlomeniny, otřesy mozku a podobně.

„Přijde mi, že úroveň znalostí první pomoci je nižší a nižší, až na některé výjimky. Podle mě za to může trochu školství, protože učitelky nedostávají proplacené hodiny první pomoci. Děti něco umí teoreticky, ale nevyzkouší si to v praxi, protože na to ve školách nemají prostředky. Je to velká škoda, základy první pomoci se hodí kdykoliv a komukoliv," říká hlavní rozhodčí Lucia Mičicová.

Toto však neplatí pro žáky ze ZŠ Trhová Kamenice. „Máme kroužek první pomoci, který dělám ve svém volném čase. Scházíme se jednou týdně a ze 120 dětí jej navštěvuje 20. Nejprve si povídáme o lidském těle, jak funguje a pak se věnujeme ukázkám, máme figuranty, nafocená zranění a podobně," říká učitelka Olga Tichá. „Váš zásah se mi velmi líbil, ošetření bylo super, jen při masáži jste tiskli příliš mělce," kvitují výkon žáků porotci soutěže.

LUKÁŠ VANÍČEK