Slunce se snažilo

Vodácká akce měla zapadat do symbolů Velikonoc a vítání jara, ale mizerné počasí učinilo veškerým plánům přítrž. Po ránu byla teplota ovzduší minus tři stupně, všude byl sníh, řeku Chrudimku i Sečskou přehradu pokrýval led. Slunce nakonec přece jen vysvitlo, ale ve srovnání s krásným a letním počasím loňského vodáckého sjezdu dopadlo velmi špatně.

Před devátou hodinou začalo napouštění koryta řeky Chrudimky z přehradní nádrže. Pro milovníky vodního sportu a přírody se začal plnit sen o tom, že se letos mohou konečně prvně svézt na svých lodích.„Teplota vody je mírně pod nulou, plocha přehrady je zcela zamrzlá. Otevřel jsem první šoupě a potom ještě další, aby se naplnila řeka. Po dobu vodáckého sjezdu bude voda vytékat z přehrady do deseti kubíků vody za vteřinu. Za tu dobu voda v přehradě klesne asi jen o 25 cm.", řekl hrázný Sečské přehrady Vladimír Stárek.

Tím byly na hladinách přehrady a řeky prolomeny ledy a vodáci a příznivci lodiček, kajaků a pramic kolem jedenácté hodiny začali čeřit hladinu dosud klidné řeky Chrudimky. „Počasí nám letos nepřeje, ale sluníčko trochu všem ukázalo sílu a je zde tepleji, než bylo brzo ráno. Po ránu jsem si myslel, že budu muset vzít sekeru a jít rozbíjet ledy na řece, ale nakonec prudká voda ledy prolomila," řekl vedoucí ronovských skautů a junáků František Bobr Zvěřina.

V první den víkendového sjezdu se sešlo více než dvě stě vodáků. Chrudimka je klidná voda, mohou se na ni odvážit i začátečníci. Délka trasy kolem deseti kilometrů s cílem u mostu v Mezisvětí by pro ně neměla být nepřekonatelná. „Chci pozvat vodáky a milovníky vody na další akci, je to Odemykání řeky Doubravy v Pařížově příští sobotu," dodal František Bobr Zvěřina s přáním, aby už se konečně počasí umoudřilo.

Malá příprava

Prvním, kdo vstoupil do studených vod řeky Chrudimky se svojí lodičkou byl Milan Balcar z Pardubic. „Už se moc těším, jsem celý nedočkavý, abych se svezl. Je to taková malá příprava na velké řeky," poznamenal s úsměvem a stejně jako ostatní vodáci pozdravil tradičním pozdravem Ahoooj.

PAVEL KALINA