Program Chrudimských obžinek začal již páteční Nocí v tanci, která se odehrála v Muzeu barokních soch. Těžiště slavnosti k dokončení letošních žní ale tradičně připadlo na sobotu.

Početný dav návštěvníků nevyhnal z Resselova náměstí ani drobný a vytrvalý déšť, jenž se už od rána snášel na chrudimskou dlažbu ze ztěžklé, ocelově šedé oblohy.

Po Půlhodince s Kuřátky, tedy se členy chrudimského dětského folklorního souboru, už přišly ke slovu další soubory: Chrudimský Kohoutek, Hořeňák z Lázní Bělohradu, Ostravica z Frýdku-Místku, VIčnovjan z Vlčnova a Malá česká muzika z Prahy, jež svými vystoupeními doprovodily příjemnou atmosféru lidového jarmarku. A polevil i déšť, jehož poslední zbytky vymetly z náměstí zvířené sukně krojovaných tanečnic.

Ještě před obědem došlo také na pohádku O ševci Kubovi, kterou pro děti i pro rodiče odehrálo Divadýlko Mrak z Havlíčkova Brodu.

O odpolední program se opět postarali členové folklorních souborů a své role se v něm zhostil i chrudimský starosta Petr Řezníček, jenž přivítal vzácné hosty ze zahraničních partnerských měst rovněž oblečený do lidového kroje. Obžinky pak pokračovaly večerní Merendou a zakončilo je nedělní vystoupení na schodech kostela.

Zdroj: Youtube
Zdroj: Youtube