„V květnu jsem byl na stavebním veletrhu v Brně, kde firma Colmex vystavovala venkovní cvičební stroje, které jsou určené i pro seniory. Můžou si tak moci zajít do parku a při nenáročných cvičebních úkonech si v klidu povídat," prozradil svůj plán starosta Luže Radek Zeman.

Dotace pomohla

Tato možnost byla podpořená i výhodnou nabídkou. V rámci právě probíhajícího celoevropského Roku aktivního stárnutí a mezigenerační solidarity Nadace pro zdravý životní styl začala spolupracovat s firmou Colmex. Za pomocí dotací snížili cenu jednotlivých strojů na pro obce únosnou mez. „Stroje, které by jinak vyšly na 180 000 korun, jsme získali za 60 000," pochvaloval si Radek Zeman.

Proto se v parku pod Chlumkem brzy postaví tři jednoduché, dle starosty „blbuvzdorné", stroje, na kterých budou moci cvičit všichni bez rozdílu věku i pohlaví.
Jeden z nich bude například sloužit k procvičování kloubů a chůze. Blbuvzdornost strojů spočívá v jejich jednoduchosti: „Jsou to jen zohýbané trubky s ložisky. Samozřejmě, pokud si na to někdo vezme třeba kladivo, tak to půjde. Na strojích nejsou žádné plastové drobnosti, které by se daly ukroutit nebo ulomit," řekl starosta.

Nové cvičební pomůcky měly být instalované už v průběhu června. Nestalo se tak.

Byrokratická brzda

„Problém je ve velkém počtu zákazníků, které nedokážeme uspokojit najednou. Zájem byl opravdu obrovský. Jen za letošní rok jsme nainstalovali stroje do osmdesáti hřišť a parků pro seniory. Nikdo si však nedokázal představit, co to bude obnášet zejména z hlediska papírování. Čekali jsme na podpis dokumentů s Nadací pro zdravý životní styl, takže začátek projektu se posunul téměř o čtvrt roku. Luže bohužel patří do poslední desítky obcí v projektu," vysvětlil zdržení ředitel společnosti Colmex Vladimír Havlík.

„Myslím si, že na strojích lidé cvičit budou," řekl Radek Zeman a pokračoval: „Stroje budou stát v otevřeném parku, kde se nikdo nebojí. Minimálně by na nich mohli cvičit pacienti z místní Hamzovy léčebny."

Vladimír Havlík starostova slova potvrzuje: „Každý se domnívá, že starší občany to nebude bavit, že se budou stydět, ale opak je pravdou, jsou rádi, že je něco pro starší generace a ne jen pro děti."

LUKÁŠ VANÍČEK