„Žáky nepustíme do šaten, kde je třeba svítit. Ani obědy nebudou. Sice máme plyn, na kterém bychom uvařili, ale pak není jak umýt nádobí. U vchodu bude stát školník, protože na dveřích máme elektrické zavírání," vysvětluje omezení ředitelka gymnázia Klára Jelinková. Učitelský sbor se proto musí spokojit jen s minimem pomůcek, neboť nepůjdou ani počítače, projektory a další vybavení fungující na elektrický proud. Dokonce i chlapci si nebudou moci ulevit do pisoárů na záchodcích, neboť i ty potřebují elektřinu.

„Uděláme proto školení, na to proud nepotřebujeme, a žáky pošleme domů. Bude to velmi krátký a stručný začátek školního roku," usmívá se ředitelka Jelinková. Část studentů však namísto k domovu zamíří do sálu gymnázia, kde od devíti hodin začíná burza učebnic. Ta se uskuteční bez ohledu na fakt, že zbytek školy tone v přítmí.

„Určitě se tam žáci nahrnou, ale největší zájem budou mít absolventi, aby prodali své zbylé učebnice, které se jim během studia nahromadily. Žáci z nižších ročníků se většinou mezi sebou domluví a učebnice si vymění už v průběhu školního roku," dodává Klára Jelinková.

Během následujících dní budou moci gymnazisté ocenit i úpravy, které vedení školy nechalo provést během prázdnin. Některé třídy voní čerstvou výmalbou, ve dvou patrech začalo fungovat bezdrátové připojení k internetu, přibyl nový dataprojektor. Připravuje se však také celkový projekt na rekonstrukci budovy, během které se vymění okna i topení a v zadním traktu řemeslníci udělají novou fasádu. (lv)