Ten je již tradičně spojen Opel Handicap Tour 2019, představením speciálně upravených aut OPEL, která jsou účelně uzpůsobena dle individuální potřeby jednotlivců.

„Hlavní ideou programu je ukázat našim pacientům i veřejnosti dnešní možnosti nejen v oblasti péče nebo služeb, ale zejména i možnosti aktivního sportovního, kulturního i turistického vyžití, které se lidem zdravotním postižením nabízí, a které je stále více dostupnější i pro lidi s hendikepem“, říká Václav Volejník, ředitel Hamzovy léčebny. V úterý se bude prezentovat čtyřicet organizací, které se věnují problematice integrace lidí s tělesným postižením do společnosti.

Od lidových tradic přes turistiku až po subjekty přímo zajišťující pracovní uplatnění nebo volnočasové a sportovní aktivity tělesně a zdravotně postižených ale i výrobce zdravotní a kompenzační techniky, organizace zajišťující vzdělávání a poradenství, pomoc. Většina těchto organizací připravila pro návštěvníky Letního dne interaktivní program, který prožitkově přiblížil jejich činnost. Novinkou pro všechny zúčastněné bude představení digitálního mobilního průvodce, vytvořeného firmou Rehamza, a kterého právě nyní testujeme. Vítaným zpestřením bude jistě i volba koně Sympatie, kterého budou zúčastnění vybírat z našich hipoterapeutických koní formou hlasovacích lístků.

V rámci 51. Košumberských sportovních budou představeny sporty i další zajímavé aktivity, určené specifickým skupinám osob všech generací. Velkou předností jednotlivých ukázek je, že si je pacienti i účastníci Letního dne mohou hned na místě vyzkoušet. Dospělí i děti tak získají zkušenost z jízdy na trenažéru handbike. Pro všechny, kteří se zapojili do připravovaných aktivit, budou připraveny slosovací karty, které budou v závěru odpoledne slosovány.

Pořadatelé budou věnovat i otázce ekologie a zdravého životního stylu a to zapojením mnoha aktivit, jež podporující tuto problematiku. Program obohatí i promítání krátkých filmů o krásách a tradicích Pardubického kraje nebo z prostředí Hamzovy léčebny. Novinkou bude uvedení filmu COCO, který získal za titulní píseň Oscara, ale i mnoho dalších ocenění. Pro dobrou náladu zahraje kapela Kapka, kterou si naši pacienti velmi oblíbili. Finále bude patřit Světu muzikálů ve výtečném podání Petra Kubce a Lucie Chlumské.

(jz)

Zrekonstruovaný Lovětínský rybník zadrží i stoletou vodu
Zrekonstruovaný Lovětínský rybník zadrží i stoletou vodu