Vesnické masopustní obchůzky a masky na Hlinecku byly zapsány do Reprezentativního seznamu nemateriálního kulturního dědictví lidstva organizace UNESCO dne 16. listopadu 2010, čímž bylo tak završeno dlouhodobé úsilí Ministerstva kultury, Národního ústavu lidové kultury ve Strážnici a Souboru lidových staveb Vysočina.

Masopustní obchůzky a masky na Hlinecku se staly součástí světového kulturního dědictví pro svoji jedinečnost, která spočívá především v dodržování tradičního charakteru obyčeje – masopustní obchůzky na Hlinecku neorganizuje žádný folklórní soubor, ale konají se spontánně z vůle obyvatel každé vesnice. Záběry pro výstavu v Litvě byly pořízeny při obchůzkách v letech 2010 – 2016, autorem fotografií je Hynek Vojanec.

Výstavu zahájila koordinátorka kulturních projektů Litevské komise pro UNESCO pí Milda Valančiauskiene, která poděkovala velvyslanectví České republiky již za třetí výstavu v UNESCO galerii a ocenila, že právě tato výstava českého velvyslanectví poskytla možnost místnímu publiku porovnat obyčeje a tradice obou národů.

Velvyslanec Bohumil Mazánek rovněž poděkoval galerii Litevské komise pro UNESCO za smysluplnou a dlouholetou spolupráci, představil koncepci a záměr výstavy a krátce pohovořil o masopustních tradicích na Hlinecku.

Během vernisáže byl rovněž promítnut krátký dokumentární film o masopustních obchůzkách na Hlinecku, poté slova ujal profesor a etnolog Univerzity Vytautase Velikého v Kaunasu (vedoucí katedry etnologie a folkloristiky) Dr. Arúnas Vaicekauskas, který porovnával litevské a české masopustní tradice. V českých dominuje dle něj více barev a veselosti, což je ovlivněno tradicemi Rakouska, Německa a také států jižní Evropy, v litevském masopustu, krojích a maskách dominují archaické prvky, nicméně průvod masek, obřadů a význam masopustních obchůzek je u obou národů stejný.

Výstava „Barevné vesnické masopustní obchůzky a masky na Hlinecku, Česká republika" se těšila velkému zájmu publika. Na zahájení výstavy zúčastnili zástupci diplomatického sboru, ředitelka (Secretary General) národní komise pro UNESCO pí Asta Junevičiené, historici, zástupci výzkumných a vědeckých institutů, členové Litevsko-české společnosti vč. jejího předsedy a ostatní zájemci o českou kulturu a tradice, kteří měli po zahájení výstavy možnost o těchto tradicích neformálně podiskutovat nad číší vína a českými masopustními koblihami.

ZÚ Vilnius využívá této příležitosti poděkovat Iloně Vojancové ze Souboru lidových staveb Vysočina za výjimečnou možnost uskutečnění výstavy fotografií „Barevné vesnické masopustní obchůzky a masky na Hlinecku, Česká republika" ve Vilniusu a za propagaci tradiční lidové české kultury a regionů České republiky, výstava potrvá do 17. března.

Laura Vancevičiene