Po zasedání zastupitelstva už je jisté, že sekání trávy už nebude provádět „přespolní" firma, ale o údržbu trávníků se postarají místní lidé.

Značná úspora

Noví zaměstnanci radnice budou součástí úseku údržby. „Mohli bychom prodloužit smlouvu s dosavadním dodavatelem prací, ale rozhodli jsme se, že půjdeme jinou cestou. Přijmeme čtyři místní lidi, kteří se o údržbu trávníků ve městě postarají," uvedl starosta Hlinska Miroslav Krčil.

Radní při svém rozhodování vycházeli z propočtů, podle kterých by v průběhu nadcházejících čtyř let mohlo město na tom, že práci zajistí svými zaměstnanci, ušetří částku, která může dosáhnout až dvou milionů korun. V kalkulaci je zanesen i nákup potřebné techniky. „Už jsme požádali o dotaci na pořízení potřebných nástrojů," dodal starosta Krčil.

Zruční fachmani

Tráva neroste celoročně, proto by nově přijatí lidé měli být „multifunkční". To znamená, že město hledá šikovné řemeslníky, kteří jsou schopni opravit rozbitou lavičku nebo pochroumanou dopravní značku. Počítá se i s tím, že se budou v zimě podílet na odklízení sněhu. Na druhou stranu není potřeba přijímat žádné vyučené specialisty, například zahradní architekty nebo zahradníky. Pokud bude potřeba prořezat stromy, město tuto práci svěří odborné firmě.