VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Houby jsou také závislé na životním prostředí

Východní Čechy – Životní prostředí není slovní spojení, které by se týkalo jenom lidí, zvířat či rostlin. Nepochybně je na něm také závislý růst hub. Jsou určité druhy, které jsou na změny v ovzduší a v půdě natolik citlivé, že se při větším znečišťování přírody lehko vytrácejí a při zlepšení situace se opět objevují.

16.8.2011
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: shutterstock.com

Faktorů pro zhoršující se přírodní podmínky růstu hub, je poměrně mnoho. Tím nejobyčejnějším z nich je pochopitelně bezhlavé vysbírávání a ničení jednotlivých houbařských lokalit. Těmi závažnějšími jsou změny v půdě, jejímuž složení konkrétní druh houby holduje. Kyselé deště představují velký problém všude tam, kde jsou tepelné (především hnědouhelné) elektrárny. Výfukové plyny, jež mají špatný vliv na ovzduší, zase tam, kde jsou větší obydlená města.

Fyzicky poškozeny jsou totiž především druhy stromů, se kterými žijí houby v symbióze.

Optimističtější část tohoto příspěvku však mnohým pozvedne náladu, neboť pravdou je, že citlivé druhy v Česku opět začínají růst ve větším množství. Liška obecná, která je typickým zástupcem takovýchto druhů, se v posledních letech objevuje čím dál častěji. Smrkové lesy a listnaté houštiny, kde se jí nejlépe daří, jsou evidentně zdravější, než tomu bývalo. Obzvlášť letos se z různých koutů republiky ozývají zprávy o plných koších lišek. Lišky na smetaně lze jedině doporučit.

Vyhledávaná houba, kterou však ne každý zná, je Stroček trubkovitý, lidově zvaný Trumpeta nebo Kominíček. Jsou to takové srostlice nahnědlých, až zcela černých kornoutků, které si po bližším prohlédnutí nesplete ani úplný začátečník. Stročků, když rostou, je opravdu plno. Naleznete je nejčastěji v čistých bučinách. Na malé ploše můžete během chvilky naplnit košík a upadáte do „zoufalství“, kam s těmi ostatními. Pravý staročeský houbový kuba je nejlepší ze stročků.

TIP ODBORNÍKA:

Stroček trubkovitý (na snímku) jídlo „zčerňuje“. Není se však čeho obávat. Je to houba vynikající, jíž lze s úspěchem sušit, rozdrtit nebo semlet na prášek a používat jako koření. Liška obecná je chutná, avšak tuhá houba. Je dobré ji vařit nebo dusit alespoň 10 minut. Má výraznější houbovou chuť. Oproti stročku se na sušení příliš nehodí.

Ryzci smrkovému se také daří. Jak ve vysoké, tak i v nízké smrčině bývá hojný. Jeho oranžovo-zeleně zbarvené klobouky jsou nejlepší na másle s kmínem.

Toto všechno jsou houby, se kterými se setkáme i u nás v Podkrkonoší, a proto vzhůru na ně. Jen nezapomeňte, že si jen my sami, tím jak žijeme, určujeme, jestli v příštích letech opět porostou.

Petr Kuráň

16.8.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Železnohorský traktor 2017.
17

Traktoriáda se povedla na výbornou

Nehoda v Heřmanově Městci

Šofér chtěl přeparkovat a skončil zaklíněný v plotu

OBRAZEM: Miminka z chrudimské porodnice 19. srpna

Chrudim - Díky vstřícnosti chrudimské porodnice vá i dnes přinášíme fotky miminek, která se v uplynulém týdnu narodila.

Lidé zachránili život tonoucí potápěčce

Hlinecko - Nebýt pohotovosti přítomných lidí, v lomu na Hlinecku by vyhasl lidský život. V sobotu krátce před dvanáctou se zde topila potápěčka středních let.

Jiří Kajínek nazul kopačky a hrál fotbal za rodné Prachovice

Třemošnice – Páteční přátelské utkání prachovických fotbalistů s třemošnickým týmem recesistů vzbudilo rozruch. Proč? V prachovickém dresu nastoupil na stadion asi nejznámější rodák této obce – Jiří Kajínek.

I podruhé Chrudim doma bodovala naplno

Chrudim - Chrudim dostala díky losu výhodu domácího prostředí podruhé. A využila ji parádně. Nebezpečné Zápy nepustila do souvislého tlaku a vytvářela si dost šancí ke skórování. Brankář  Záp Straka byl výborný a týmu hodně pomohl.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení