Jak jste spokojeni s vedením města Hlinsko vy? Diskutujte a hlasujte v anketě ZDE!

Blíží se čas podzimních komunálních voleb, v nichž Hlinečtí vystaví účet starostce města Magdě Křivanové, jejím zástupcům, radním a zastupitelům.

Dvakrát a dost

Personální změny nebyly ve volebním období velké, k žádnému „zemětřesení" nedošlo. Starostka Magda Křivanová stojí v čele města už druhé volební období. Jen pro zajímavost v Hlinsku ještě žádný starosta nevydržel sedět v prvním křesle radnice po dobu tří volebních období. Necháme se překvapit, jak starostka, které říkají příznivci i odpůrci jednoduše Magda, v boji o přízeň voličů uspěje.

Ve čtyřech uplynulých letech došlo ke „škatulatům" na židlích místostarostů. Poté, co před dvěma lety dosavadní zástupce starostky Pavel Šotola odešel pracovat jako krajský radní, vzdal se své hlinecké funkce. Nahradili ho bývalý ředitel školy Dušan Boháč, nyní důchodce, a učitel Josef Remeš. Oba pánové vykonávají práci místostarostů jako neuvolnění, tedy ve svém volném čase.

Při pohledu na programové prohlášení Koalice ODS, KDU-ČSL SPOZ, TOP 09 a nezávislých kandidátů je zřejmé, že za čtyři roky byly plány v drtivé většině splněny. Kus práce je skutečně vidět. Hlinsko má krásný kulturní stánek, revitalizovanou historickou čtvrť Betlém. Město se začalo starat o zeleň, opravilo chodníky, komunikace, dotáhlo do konce úpravnu vody v Hamrech. Dalo by se toho vypočítat hodně.

Práce strážníků

Na druhou stranu někteří lidé vyjadřují svou nespokojenost nad prací městské policie, která si údajně mezi občany občas hledá lehké „úlovky". Řeč je třeba o vybírání pokut před lékárnou, kde si zejména imobilní lidé zastaví s autem na pár minut a hned jsou kasírováni. Strážníci by prý měli víc chodit než jezdit. Nepořádek po tanečních zábavách pokácené cedule, vysypané popelnice by zvýšený dohled obchůzkářů v uniformách zmírnil nebo úplně odstranil.

V posledním roce byla hodně diskutována dvě témata: regulace nebo zákaz provozu výherních automatů a změna územního plánu v areálu firmy Megatech. V prvním případě se opozici nepodařilo vymýtit automaty úplně a koalice je se značným omezením prosadila. Vzduch se pročistil a vše plyne bez problémů. Stále otevřený je plánovaný prodej pozemku v areálu firmy Megatech, který má řadu odpůrců. Návrh ale už prošel dvěma čteními v zastupitelstvu a k realizaci je kousek.

PLÁNOVANÁ PLASTIKA koně na náměstí. Nápad postavit kovovou sochu kdesi u kašny zřejmě „vyšuměl“, lidé o něj neprojevili zájem. Radnice, zdá se, něco uspěchala, vše bylo rychlé a nedotažené do konce. Možná je to dobře a věci se dají do pohybu až po volbáchKoho máme na radnici?V druhém největším městě chrudimského okresu v roce 2010 vyhráli sociální demokraté se ziskem 19,73% hlasů, to se stalo poprvé od roku 1989. Volební účast s 50,83% překonala minulé komunální volby o čtyři procenta.

Tím ovšem nebyl úspěch v obsazení radnice zaručen, protože tehdejšího lídra sociálních demokratů lidé preferenčními hlasy příliš nepodpořili. Mandáty tak získali kandidáti v dalším pořadí. Největším oblíbencem hlineckých voličů se stal lidovec Pavel Šotola, který nasbíral 1436 preferenčních hlasů. ODS v čele se starostkou Magdou Křivanovou byla lidovci téměř dostižena, získala o 27 hlasů méně. Okamžitě po volbách odstartovalo koaliční jednání, které vrátilo sociální demokraty zpátky do opozice. Starostenské křeslo znovu obsadila Magda Křivanová, jejím zástupcem se stal Pavel Šotola.

Zastupitelstvo v Hlinsku má 21 členů. Po čtyřech mandátech v něm mají zastoupení členové ODS, ČSSD a KDU-ČSL. Tři zastupitele má ve sboru KSČM, dva mandáty patří Nezávislým demokratům, SPOZ a Sdružení TOP 09 a NK.

Podle ankety na webu Chrudimského deníku je se současným vedením hlinecké radnice nespokojeno 76 procent hlasujících, spokojenost vyjádřilo devatenáct procent respondentů. Pět procent čtenářů práci radnice hodnotí výrazem „napůl". V anketě v době zpracování článku hlasovalo 122 lidí. Vyjádřit se můžete i vy - ZDE!

PLÁNOVANÁ PLASTIKA koně na náměstí. Nápad postavit kovovou sochu kdesi u kašny zřejmě „vyšuměl“, lidé o něj neprojevili zájem. Radnice, zdá se, něco uspěchala, vše bylo rychlé a nedotažené do konce. Možná je to dobře a věci se dají do pohybu až po volbáchNEJVĚTŠÍ PODIVNOST

PLÁNOVANÁ PLASTIKA koně na náměstí.

Nápad postavit kovovou sochu kdesi u kašny zřejmě „vyšuměl", lidé o něj neprojevili zájem. Radnice, zdá se, něco uspěchala, vše bylo rychlé a nedotažené do konce.

Možná je to dobře a věci se dají do pohybu až po volbách.

MULTIFUNKČNÍ CENTRUM postavené za velkorysé finanční podpory Evropské unie bylo otevřené v roce 2011. Díky dobré práci Městského kulturního klubu Hlinečan je ze strany místních i „přespolních“ návštěvníků o divadlo, koncerty i bály značný zájem.NEJVĚTŠÍ PROJEKT

MULTIFUNKČNÍ CENTRUM postavené za velkorysé finanční podpory Evropské unie bylo otevřené v roce 2011.

Díky dobré práci Městského kulturního klubu Hlinečan je ze strany místních i „přespolních" návštěvníků o divadlo, koncerty i bály značný zájem.


MĚSTO SE VYLIDŇUJE. Poprvé od roku 1989 klesl počet občanů pod 10 tisíc . To by ještě nedávno mělo vliv na finanční toky, které souvisí s rozpočtovým určením daní. Díky novele zákona ale město do jiné daňové tabulky neskočilo, naopak si mírně polepší.NEJVĚTŠÍ PARADOX

MĚSTO SE VYLIDŇUJE. Poprvé od roku 1989 klesl počet občanů pod 10 tisíc.

To by ještě nedávno mělo vliv na finanční toky, které souvisí s rozpočtovým určením daní.

Díky novele zákona ale město do jiné daňové tabulky neskočilo a naopak si paradoxně mírně přilepší.

ANKETA: Rozvíjelo se Hlinsko podle vašich představ?

Kateřina Pospíšilová, na mateřské

Obecně musím říci, že jsem spokojená, i když by se dalo pár věcí určitě zlepšit. Vadí mi nedostatek pracovních příležitostí, s čímž by vedení města mohlo nepřímo něco udělat. Napadá mě třeba zlepšit podmínky pro investory. S vedením města jsem spokojená tak průměrně.

Adéla Jůnová, učitelka

Jsem s životem v Hlinsku spokojená, mám tu práci i rodinu, dokonce jsem se sem po několika letech přestěhovala zpátky. Podle mě se na práci vedení města a jejich rozhodnutí najdou klady i zápory, ale přijde mi, že je to takové vyrovnané. Žádné extrémy se v tomto směru nedějí.

Martin Kozel, technik

Žádná sláva to není. Není tu moc práce ani kulturního vyžití. Nejsme tu extra spokojení, dalo by se spoustu věcí zlepšit. Částečně lze za tím vidět i práci vedení města, kde zápory převyšují nad klady. Politika města není úplně optimální vůči běžným lidem, spíš se zaměřuje na jednotlivce.

Štěpán Vacek, pokrývač

Já v Hlinsku bydlím odmalička, takže jsem spokojený. Rozhodnutí vedení města jdou spíše mimo mě, nijak extrémně to neřeším, ale z toho, co se ke mně dostane, mohu říci, že klady převyšují nad zápory,. Jak říkám, jsem tu spokojený. Radnice podle mě pracuje tak průměrně.

Radek Pavlík, fotograf

V Hlinsku je největším problémem malá zaměstnanost a nízké mzdy. Spoustu mladých odchází za prací a už se nevrací. Z města se pomalu stává vesnice. Otázkou je, zda je vůbec nějaké řešení. Komunální politik takovou situaci moc nevyřeší. Vážím si každého, kdo pro rozvoj města něco dělá.

Město dobře hospodaří. Ale chybí střední škola a lidé volají po práci

Střední školy

Město pociťuje nedostatek středního odborného školství, a to poté, co bylo SOU strojírenské Hlinsko převedeno pod strojírenskou průmyslovku v Chrudimi výuka v Hlinsku zanikla.

V programovém prohlášení radniční koalice z roku 2010 je napsáno, že vedení města bude usilovat o zřízení školy s technickým zaměřením. Bohužel se tyto plány nestaly skutečností a mládež dojíždí studovat do jiných měst. Ani možnost zřídit studijní obor na Gymnáziu K. V. Raise nedopadl. Toto je téma, které by nové vedení města mohlo posunout v oblíbenosti o notný kus dopředu. Na učiliště a školy byli Hlinečtí vždycky hrdí.

Hospodaření města

Stav úředníků se daří udržet na přijatelné úrovni, úřední šiml neřehtá, jak by mohl. Je to díky solidní personální politice vedení města. Hlinsko má dobrou finanční kondici, je to zásluha finančního odboru města, který kasu uvážlivě řídí. Proto se daří splácet úvěr za výstavbu MFC ve výši několika desítek milionů korun. K tomu město disponuje finančními rezervami daleko převyšujícími deset milionů korun.

Dá se říci, že je Hlinsko dobrým hospodářem, nerozhazuje a jedná prozíravě. Zaměstnanci podepsali etický kodex, pracují efektivně a jsou slušní (alespoň k novinářům, občané musí posoudit sami).

Nezaměstnanost

Dokončením revitalizace Betléma a akcemi, které pořádá multifunkční centrum, se daří přilákat do města mnoho návštěvníků. Tolik lidí do Hlinska v minulosti pravidelně nejezdilo. Ale místní obyvatelé volají po pracovních příležitostech, kterých je ve městě velmi málo.

Doba, kdy firma ETA zaměstnávala tři tisícovky pracovníků, se už zřejmě nevrátí. Ale investor, který by pomohl místnímu trhu práce, by se objevit mohl. Firma Megatech sice občas inzeruje volná místa, ale to nestačí.

Přesto nezaměstnanost nestoupá lidé si hledají práci mimo Hlinsko. A bohužel často se kvůli práci stěhují.

NÁZOR BÝVALÉHO STAROSTY MĚSTA

Robert Vokáč: Voliči budou mít z čeho vybírat

Většina programového prohlášení koalice je splněna. Navázat po volbách na výsledky stávající koalice nebude jednoduché, protože mnohé se povedlo a je splněno. Přesto se zdá, že ne všichni mohou být spokojeni, neboť osm volebních seskupení, které kráčí do voleb, je skutečně hodně. Od roku 1989 jsme jich v Hlinsku tolik neměli. To mě jako občana těší, a to zejména proto, že jsem se rozhodl skončit po dvaceti letech své působení v komunální politice. Chodím po městě a diskutuji s většinou lidí z volebních seskupení, jež se budou ucházet o přízeň voličů v Hlinsku. A proto vím, že někteří z nich mají připravené konkrétní kroky a řešení současných problémů města.