Používáním látkových plenek můžete ušetřit značnou sumu. Ano, počítat se musí s vyšší počáteční investicí, ale v dalším období jsou už náklady minimální. I když pleny z látky při praní zatěžují životní prostředí, ve srovnání s jednorázovými vycházejí daleko lépe.

Každé dítě v jednorázových plenkách vytvoří za dobu jejich používání přibližně tunu odpadu. Pleny jsou méně objemné. Neposkytují široké abdukční balení vhodné pro správný vývoj kyčelních kloubů, neizolují proti chladu nebo pádu na zadeček. Jsou pohodlnější, je však potřeba stále dokupovat zásoby a každý den vynášet koš. Při použití některých typů plenek u citlivějších dětí hrozí nebezpečí opruzenin. Diskutuje se o nebezpečí chemických látek použitých v absorbčním gelu a o riziku přehřívání pohlavních orgánů zejména u chlapců. Náklady na jednorázové plenky za dva roky života jsou okolo 21 000 korun při přebalování pět krát denně.

U klasických látkových plen, k nimž jsou vypočítané dvouleté náklady na nákup a praní, vychází částka kolem šesti tisíc korun Výhod mají hodně. Především podporují správný vývoj kyčlí.

„Mám druhé dítě i u prvního jsem používala jednorázové plenky. Látkové pleny jsem používala jen v šestinedělí do kontroly kyčlí. Jednorázovky mi usnadní péči o dítě. Jelikož hodně cestujeme, tak Vojtíška přebalím, plenku vyhodím," říká maminka Helena Tesaříková z Hrochova Týnce.

„Budu používat jednorázové plenky. Jen do kontroly kyčlí počítám s těmi látkovými. Budu mít s prvním miminkem spoustu starostí a takhle je to jednodušší,"míní Tereza Procházková z Chrudimi.

Jak jsme malou anketou zjistili, většina maminek používá papírové pleny. Všechny se shodly na úspoře času. Argumentují také jednodušším přebalováním při cestování .

(luco)