VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Jezme zdravě: Uskladněné potraviny v zimě zachutnají

Chrudim - V zimním období můžeme velmi dobře využívat ke zdravému vaření suroviny, které máme uskladněné z období podzimu, a to například kořenovou zeleninu, jako je: červená řepa, zelí, kapusta, celer. Nejvhodnější obilovinou pro toto období je pohanka, z luštěnin je to určitě čočka, cizrna i fazole.

7.1.2015
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: Shutterstock.com

Polévka celerový krém

Na čtyři porce potřebujeme:

300 g očištěného celeru

200 g očištěných brambor

40 g cibule

120 g smetany

5 g másla

sůl, pepř a mahá koření

Na másle orestujeme najemno pokrájenou cibuli, nastrouhaný celer a mahá koření. Přidáme oškrabané a na kostky pokrájené brambory, zalijeme asi jedním litrem vody a povaříme. Polévku rozmixujeme, dochutíme solí a pepřem, můžeme ji zjemnit smetanou.

Hašé z pohanky, sojové drti s kysaným zelím a vařeným bramborem

Na čtyři porce potřebujeme:

150 g pohanky

60 g sojové drti

20 g cibule

30 g česneku

nové koření, majoránka, pepř, sůl

600 g brambor

400 g kysaného zelí

Pohanku důkladně propláchneme ve studené vodě. Na vaření používáme 1,5 dílu vody na 1 díl pohanky. Nikdy nesléváme, aby nedošlo ke ztrátě rutinu. Vaříme 3 5 minut v osolené vodě s novým kořením a kapkou oleje a poté 30 minut necháme dojít. Sojovou drť namočíme, přidáme orestovanou cibulku a česnek. Poté smícháme pohanku a sojovou drť a dochutíme majoránkou, pepřem a solí. Jako přílohu podáváme vařený brambor a kysané zelí. Dobrou chuť přejeme z Kruhu zdraví.

Dana Šťastná

Autor: Redakce

7.1.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
FRANTIŠEK TICHÝ. Předseda klubu FK ERA-PACK Chrudim při on-line rozhovoru v redakci Chrudimského deníku

ERA-PACK prodloužil smlouvy hned s devítkou českých futsalistů

Bezpečné prázdniny v Městském parku v Chrudimi
24

Bezpečné prázdniny připomněly dětem, jak prožít léto bez úhony

KAM O VÍKENDU: Deník přináší pozvánku

Chrudimsko - Nevíte kam o víkendu vyrazit s rodinou či přáteli? Nechte si poradit v tradiční pozvánce Chrudimského deníku.

Z chaty rodinný dům – proměna je možná, ale má svá úskalí

Přestavba víkendové chaty na rodinný dům je v Čechách celkem obvyklá věc. Jenže ne vždy to funguje. Bohužel ne vždy totiž investor pochopí, že trvalé bydlení potřebuje něco jiného než chata. Pojďme se podívat na zajímavý návrh rekonstrukce chaty na moderní rodinný dům.

HLASUJTE! Hospůdky 2017 aneb "Vychutnejte si léto s Deníkem"

Východní Čechy - Redakce vašeho regionálního Deníku opět po roce přichází s již tradičním projektem.

Brigád je hodně, je ale dobré si vše zajistit s předstihem

Pardubicko, Chrudimsko – S blížícími se letními prázdninami roste mezi studenty středních a vysokých škol poptávka po brigádách.Že ne vždy je brigádu snadné najít, zjistila i studentka práv Klára Dostálová.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies