„Bilance končícího roku vyznívá kladně. Zámek vstoupil do letošní sezóny posledním březnovým dnem a do poloviny října jím prošlo na 16 000 návštěvníků, což je nárůst zhruba o 25 procent oproti roku 2011," uvedl Jaroslav Bušta.

Novinka zabrala

Hlavním „tahounem" návštěvnosti byla podle kastelána nová prohlídková trasa, která se věnuje životu členů knížecí rodiny Auerspergů, kteří zámek přebudovali na své hlavní a velmi moderní sídlo na přelomu 19. a 20. století.

Zámek se během celého roku zapojoval do různých akcí typu Noc kostelů, Dny evropského dědictví, Hradozámecká noc a další, ale také nabízel své vlastní netradiční prohlídky, mezi něž lze zařadit úspěšné putování po technických vymoženostech zámku s názvem Pokrok nezastavíš.

Nejen pro laiky

„Velkému zájmu se o pěti prázdninových pátečních večerech těšily prohlídky, které zájemce o hlubší poznání slatiňanského zámku zavedly i do běžně nepřístupných prostor. Za finančního přispění Pardubického kraje a města Chrudim se konaly komentované prohlídky zámeckým parkem, jež oslovily jak laickou veřejnost, tak i zkušenější a zasvěcenější posluchače, kteří se na konci prohlídky mohli zapojit do projektu Zámeckého arboreta a rosaria a vysadit v něm několik desítek druhů rostlin, ať už rhododendronů, denivek či růží. V roce 2013 bychom rádi na komentované exkurze navázali," doplňuje kastelán.

Buk za buk

Smutné je, že návštěvníci parku mají na dohled loučení s majestátním bukem červenolistým. Buk napadla houba s názvem vějířovec obrovský, jež způsobuje bílou hnilobu dřeva a odumírání napadených kořenů. Strom usychá a je narušena jeho statika. Už v minulých letech ztratil hodně ze svého olistění.

„Výsledky odborných posudků jsou horší než bychom si přáli. Není cesty, jak buk zachránit," konstatuje Jaroslav Bušta.

Jaro ukáže, v jaké kondici se buk probudí. Podle toho se přikročí buď ke zdravotním řezům a výstavbě oplocení kolem stromu a buk bude ponechán na dožití nebo bude pokácen a nahrazen nadstandardním výpěstkem – opět červenolistým bukem. 

Buk červenolistý byl stromem roku

Buk červenolistý ve slatiňanském zámeckém parku vyhrál v roce 2007 anketu o nejkrásnější strom Chrudimska. Buk je patrně nejmohutnějším zástupcem tohoto kultivaru v rámci ČR. Velikost stromu přesahuje 30 metrů a obvod kmene ve 130 centimetrech nad zemí činí zhruba šest metrů. Na rozdíl od základního druhu je kultivar buku lesního červenolistého charakteristický barvou listu, která je tmavě červenohnědá, přičemž listy jsou velké, lesklé a mělce zoubkaté. Je červenou variantou základního druhu.