VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Když nezabere ranní úsměv, energii dodá například chrpa

Chrudimsko - Letošní zima opět připomíná podivného kočkopsa. Chvilku sněží, chvilku svítí takřka letní slunce a lidský organismus hnaný uspěchanou dobou nestíhá. Spolu s bítovanskou bylinkářkou Hanou Binkovou se proto podíváme na několik možností, jak si udržet dobrou náladu i pevné zdraví.

5.2.2015
SDÍLEJ:

Hana Binková.Foto: DENÍK/Lukáš Vaníček

Na dobrý začátek dne přitom není potřeba žádných bylinných preparátů a chemických pomocníčků, přesto je to úkol nejtěžší. „Den není špatný, když si ho tak nenastavím," radí Hana Binková a pokračuje: „První podmínka dobré nálady je, že ráno vstanu a řeknu si, že dnešní den bude dobrý a všechno se mi vydaří. Protože pokud budu už od probuzení nabručený, bude se mě to držet až do večera.

Ráno je těžké poznat osobu, která na vás kouká v zrcadle, ale měli bychom se na ni usmát. I když máme hodně povinností, bude nám to lépe odsýpat. Pozitivní myšlení má smysl," doplňuje bylinkářka.

Bylinná pomoc

Pochopitelně existuje i celá řada rostlin, které svými vlastnostmi ovlivňují psychický stav člověka. Každému jistě vytane na mysli marihuana, jenže příroda nabízí celou řadu účinnějších a legálnějších „produktů".

Je jím třeba obyčejná chrpa polní, která spolu s ostružinou a malinou pomáhají organismu dobít ztracenou energii. Hlavně pro pány je velmi vhodný i kotvičník, který nejenom že dodává energii, ale také podporuje mužské hormony a funguje jako afrodiziakum.

„Kotvičník, chrpa, šípek, malina, ostružina, lékořice rozmarýn, to jsou byliny které nám dodávají energii. Určitě bych z toho vytvořila směs, protože stejně jako si mají pomáhat lidé, platí to i u bylin," poznamenává Hana Binková.

Naprostým evergreenem pro probuzení mysli je také káva. Její účinky jsou nesporné, leč je jí třeba užívat s mírou. Po šesti vypitých šálcích bude mít přesně opačný účinek, než piják zamýšlel, a bude unavený a ospalý. Kofein také organismus odvodňuje a oslabuje.

Jak na probuzení?

„Mám vyzkoušený životabudič, a to tři deci vlažné vody, do ní se vymačká citron a přidá deset kapek propolisové tinktury. Ta chutná jako med a vosk dohromady," prozrazuje návod na ranní vstávání bylinkářka. Propolis vytvářejí včely, které jej používají jako tmelící a stavební materiál při budování úlu. Včelaři však doporučují nejprve vyzkoušet, zda organismus není na propolis alergický. I užívat by se měl s občasnými přestávkami.

S prevenci proti nemocem je dobré začít podle Hany Binkové už na podzim a do zásoby natrhat například šípek nebo třapatku nachovou, z níž se vyrábí tinktura posilující imunitu. Jedna lžička denně by měla stačit.

„Když už by se zdálo, že na mě něco leze, tak bych začala užívat lichořeřišnici, což je přírodní antibiotikum," dodává bítovanská bylinkářka.

Autor: Lukáš Vaníček

5.2.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Z prodejní výstavy konané v rámci Babího léta na Železných horách.

Autokemp lákal návštěvníky

Už se moštuje.

Už se moštuje

Při Rosické brázdě vystoupí i Duo Jamaha

Rosice – Dnes od 9 hodin se v areálu rosické tržnice koná Rosická brázda.

Na pétépáky se jen tak nezapomene

Chrudim – Včera dopoledne odhalili zástupci Chrudimi a Českého svazu PTP-VTNP ve vstupní hale Městského úřadu Chrudim v Pardubické ulici pamětní desku na připomínku nedobrovolné služby 182 příslušníků Pomocných technických praporů (PTP) z chrudimského okresu.

Z ulic a náměstí mizí vystavené fotky

Chrudim – Pětici chrudimských náměstí a jiných veřejných ploch teď zdobí výstava velkoformátových fotografií s tématem Národního geoparku Železné hory. Část vystavených tisků se zobrazením lomů i jiných atraktivních zákoutí krajiny na Chrudimsku už ale nenechavci stihli ukrást.

Houbařka přinesla desítky hřibů

Chrudim – Ve třech taškách Chrudimačky Věry Pitrové byste po jejím čtvrtečním výletu do lesa napočítali na šedesát dubových hřibů, třicet hřibů kovářů, ale také množství bedel, kozáků, klouzků a lišek.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení