Podhoubí si musí trochu odpočnout kde houby rostly, byla menší pauzička, kde houby nerostly, byly a v největší růstové vlně se pomalinku budou růstově umírňovat. Na Hlinecku se podhoubí po odpočnutí opět probouzí do další růstové vlny, a to asi pro letošní rok naposled.

Týden zaznamenávám větší nárůst hřiba hnědého a sametového, křemenáče osikového, březového, borového, smrkového, či krvavého. Rostou kozáci, spousta bedel, lišek, šťavnatek, ale i podzimní čirůvky fialové a havelky!

O víkendu jsem vyrazil s kamarádem do hlubokých smrkových monokultur, kde se nasbírali dva koše hnědáků a sameťáků. V neděli jsem se šel projít do smíšeného porostu, vyfotografovat si nějaký ten druh a po případně si něco nasbírat. Byla krásná teplá sluneční neděle. Při procházení lesem jsem nasbíral dva košíky různých druhů hub a půl tašky havelek. Vyfotografoval jsem přes tři sta fotografií, ve velikosti 2 GB dat.

Nejvíce mě fascinovalo velké množství bedel a lišek. Oba dva druhy rostly v obřích velikostech. Bedle červenající měla velikost klobouku 30 centimetrů výšku lupenů 1,5 centimetrů. Liška obecná průměr klobouku přes deset centimetrů. V nedaleké vesnici roste v květinovém záhoně asi patnáct vajec Květnatce Archeova, který postupně z vajec vykvétá.

Jestliže nám vydrží počasí, nespadnou noční teploty hluboko pod 5°C, můžeme počítat s krásnými říjnovými úlovky!

Jiří Laštůvka „Kudláček", Hlinsko