Zítra se tak v archeoskanzenu Nasavrky sejdou Kelti z kmene Boii a společně vyrazí na žně jinak než tradičními metodami. Předpokládaný návrat ženců z polí je okolo 11 hodiny, ale návštěvníci mohou přijet dříve a užít si komentovanou prohlídku skanzenu. 

JÍDLO A OBILNÁ BOHYNĚ
Ze sklizeného obilí se budou plést věnce, figurky a další dekorace. Sobota nebude pouze o práci, ale také o jídle. Přítomní ochutnají pražmo, obilné placky z prvního zrna a další dobroty. Z posledního snopu sklizeného obilí vzejde obilná bohyně. Program je určen pro celou rodinu a představuje znalosti o pravěkém životě v celé jeho šíři. 

LUGHNASAD SE BLÍŽÍ
Jakmile je obilí sklizeno a uskladněno, nastává čas slavit. Poslední červencový víkend, tedy 28. – 29. července, je možné společně s Kelty oslavit Lughnasad. Hudba, tanec, jídlo, dobové řemesla, zábava pro děti i dospělé, přednášky o historii i workshopy, to všechno se vejde do dvoudenního programu, který je pro návštěvníky přichystán. O večerní zábavu se postarají kapely z celé Evropy. V pátek se zahraje skupina Dallahan z Velké Británie, v sobotu pak Selfish Murphy z Rumunska. Z české hudební scény vystoupí kapely Navostro, RíRa, Jull Dajen, Isara a Lua.

DOBROVOLNÍCI VÍTÁNI
Festival se uskuteční již po jedenácté, letos ale poprvé za branami Keltského archeoskanzenu Nasavrky. S tímto je spojeno velké množství práce i příprav. O víkendu 22. a 23. července se na archeoskanzen nebudou sjíždět pouze Kelti, ale i dobrovolníci z řad organizátorů festivalu keltské kultury. Nepohrdnou žádnou pomocí a tyto dva dny jsou otevřeny všem, kteří by chtěli přiložit ruku k dílu. Pokud se i vy chcete zapojit, napište nám na dobrovolnici@lughnasad.cz nebo volejte 733614142.

Více informací o dění kolem Keltů v Nasavrkách naleznete na webu spolku Boii (www.boii.cz) nebo na stránkách festivalu (www.lughnasad.cz).  (jk, ron)