„Program má dvě části. V první budou účastníci pomáhat ve skanzenu. Vyzkouší si řemeslné práce se dřevem a proutím pod vedením našich lidí. Zbylý čas bude zaměřený na boj. Ukážeme si metody keltského válečnictví, s jakými zbraněmi bojovali a máme připravené i hry na toto téma," představila program Anna Frantalová ze sdružení Boii.

Jak už název akce trochu napovídá, dobrovolníci na vlastní kůži i svaly poznají, co to znamená držet v ruce těžký štít a kopí. Během víkendu si vyzkouší různé techniky boje.

Nebudou však trénovat pevné formace po vzoru římských vojáků. Keltští válečníci byli podle Anny Frantalové velcí individualisté, takže udržet je v pevných útvarech nebylo možné. Boj s nepřítelem se tak rozmělňoval na drobné šarvátky, ve kterých vítězili organizovaní a disciplinovaní Římané.

„Ze zmínek antických historiků víme, že před bitvou dokonce probíhaly individuální souboje keltských šampionů s římskými, aby tak prokázali svoji hrdinskost," doplnila Anna Frantalová.

Kromě boje účastníci také zakusí slasti i strasti dobové polní kuchyně, protože část podávaných jídel bude připravovaná přímo v archeoparku. Odvážní budou moci nocovat přímo ve vesničce, pro zimořivé je připravená vytápěná místnost.

„Minulá akce zaměřená na Tolkienovské legendy s názvem Radagast přichází se velice podařila. Dorazilo okolo patnáctí lidí, což bylo ideální. Na dnešní akci je nahlášený podobný počet. Několik míst je ještě volných, takže kdo by se chtěl narychlo přihlásit, má možnost," dodala Anna Frantalová. 

LUKÁŠ VANÍČEK