Sanitka několikrát týdně projížděla Hlineckem a nabírala ty, kteří musí podstupovat dialýzu. Potom čekala na rozvoz do jejich domovů.

Vysoký komfort

„Středisko sídlí v Husově ulici a jeho kapacita je jedenáct lůžek. Jedno slouží pro akutní případy. Jsme tu pro pacienty z Hlinecka, Skutečska, Sečska a dalších přilehlých regionů. Počítáme s tím, že jich zde obsloužíme až padesát ve dvou až třísměnném provozu," říká Tomáš Zahradníček, budoucí primář nově otevřeného dialyzačního střediska NephroCare v Hlinsku.

Rekonstrukce prostor a vybavení technologiemi si vyžádaly investici ve výši 26 milionů korun. Pacienti mají na středisku vysoký komfort mohou sledovat televizi, využít wi-fi připojení k internetu, své problémy mohou diskutovat s psycholožkou nebo sociální pracovnicí, pro otázky kolem jídelníčku a pitného režimu je jim k dispozici nutriční sestra.

Hlinecké dialyzační středisko je pro pacienty otevřené v pondělí, ve středu a v pátek od 6 do 3 hodin druhého dne a v úterý, ve čtvrtek a v sobotu od 6 do 18 hodin. „Pacientům Hlinecka, odpadá dojíždění do Chrudimi, což pro ně představovalo značnou časovou i psychickou zátěž. Pro takto těžce nemocné pacienty je to tedy opravdu veliká úleva," doplňuje Tomáš Zahradníček.

V Pardubickém kraji jsou celkem tři dialyzační střediska NephroCare, jedno sídlí v Chrudimi.