Rozhodnutí o neprodloužení těžby potěšilo obyvatele i samosprávy okolních obcí, kteří se záměru vesměs dlouhodobě bránili.
„Máme radost, protože Krajský úřad Pardubického kraje rozhodl tak, jak jsme všichni doufali, a jak jsme byli navíc přesvědčeni, že by rozhodnout měl. A to navzdory odbornému posudku znalce Josefa Tomáška, který těžbu za určitých okolností připouštěl," říká Milan Janoušek z občanského sdružení Prosetínský trojlístek, které dlouhodobě sdružuje odpůrce zamýšlené těžby. „Pokud by to dopadlo jinak, byli jsme připraveni bránit se dál i soudně," připomíná Milan Janoušek.

Obavy občanů jsou významně zmiňovány i v aktuálním úředním rozhodnutí. „Týkají se prašnosti, hluku a otřesů při těžbě a drcení kameniva a dopravy z kamenolomu, zejména přes obec Prosetín, se zátěží prachem, hlukem, nižší bezpečností chodců bez chodníku a v úzkých místech až po další znehodnocování nemovitostí," připomíná se v písemném rozhodnutí.

Krajský úřad firmě Skanska neupírá, že její vedoucí pracovníci s veřejností dlouhodobě komunikují a snaží se problémy navázané na lámání kamene řešit. „K pokračování fungování lomu (na 20, případně na 40 let) a hraničním hodnotám posouzení však nebyla nabídnuta adekvátní opatření, která by zajistila zejména splnění limitů hluku, prašnosti a dokázala občany uspokojit," konstatuje se v rozhodnutí.

Starosta Prosetína Jaroslav Raba říká: „Nevím, zda je tím celá věc uzavřena a zda záměr na dotěžení kamene definitivně padá, protože samozřejmě nevím, jak bude Skanska reagovat. Každopádně si ale myslím, že krajský úřad rozhodl dobře a já toto rozhodnutí jednoznačně vítám."

Negativní stanovisko krajského úřadu lze ještě případně napadnout v přezkumném řízení.

Podle společnosti Skanska je uvedené rozhodnutí zatím příliš čerstvé pro jakékoliv zásadnější vyjádření. „Závazné stanovisko krajského úřadu jsme obdrželi, nyní ho analyzujeme a zvažujeme další kroky," uvedl pouze mluvčí společnosti Marek Pšeničný.