Hlávkový chmel

Biskup Jan Vokál nejprve sám vhodil hrst hlávkového chmele do chmelovaru, následně pak pivu Rychtář požehnal. Požehnaná várka piva nyní bude kvasit na otevřené spilce a následně ležet v ležáckém sklepě, stáčet se bude přesně jako před 100 lety, tedy 12. prosince.

Hlinečtí pivovarníci po požehnání využili slavnostní příležitosti k tomu, aby na varně umístili jako odkaz pro příští generace schránku s dobovými předměty.

Obraz doby

„Chtěli jsme, aby až někdo třeba za dalších 100 let schránku otevře, získal obrázek svědčící o dnešní době. Proto jsme do schránky kromě denního tisku umístili i propagační a další pivovarské materiály jako podtácky, etikety, korunky, pivovarské noviny, sklenici na pivo či dokumenty shrnující prvních 100 let historie pivovaru Hlinsku," uvedl sládek Pivovaru Rychtář Milan Morávek.

Přípitek

Na závěr ceremoniálu zástupci pivovaru, biskup Jan Vokál, hlavní duchovní hlinecké farnosti Vladimír Novák a prezident Agrární komory ČR Jan Veleba slavnostně připili na další úspěšnou budoucnost piva Rychtář.

První várka výčepního piva se v Hlinsku uvařila 23. října roku 1913 a vystavena byla 12. prosince 1913. Pivo záhy získalo na oblibě a podle zápisu kronikáře výrazně předčilo všech patnáct druhů piv, které se v Hlinsku v té době čepovaly.

(bk)