K „nehodě" došlo v úterý o půl jedenácté na sjezdu z obchvatu Chrudimi před kruhovým objezdem u Medlešic. Autobus plný lidí se tu srazil s osobním autem a obě vozidla skončila v příkopu.

Sedm minut po nahlášení nehody přijíždí na místo první jednotka hasičů. Celkem zde zasahuje pět dobrovolných i profesionálních sborů.

Hasiči z převráceného autobusu vyvádějí lehce zraněné a na nosítkách po žebřících opřených o okna vynášejí ty, kteří chodit nemohou. Raněné rovnou třídí podle vážnosti jejich zranění. Kdo dostane červenou kartičku, záchranáři se jej ujímají přednostně.

Z havarovaného auta musejí hasiči pomocí hydraulických kleští vyprostit posádku. Uvnitř cestovaly tři dospělé osoby a jedno nemluvně, které jeho matka držela v náručí. Miminko náraz nepřežilo. Hasiči se jej snaží resuscitovat, ale marně.

Náročné na psychiku

I když jde o cvičení, figuranti hlasitě sténají, na nosítkách s sebou kroutí. Ranění, a to i figuríny představující miminka, jsou nalíčení a zkrvavení takřka dokonale. Z některých zlomenin dokonce trčí kosti. Nad nehodou létají dva drony a vše natáčejí, na vše dohlížejí rozhodčí v modrých vestách a zaznamenávají případné nedostatky.

Zdroj: Youtube

„Cvičení má připravit na náročnost zásahu. Při cvičení byla využívána metoda třídění obětí START (S – snadná, T – terapie, A – a, R – rychlé, T – třídění), která se používá pro třídění osob postižených mimořádnou událostí v případě většího počtu obětí (zpravidla nad 10 obětí), kdy je nedostatek zdravotnického personálu vzhledem k počtu obětí. Cílem je stanovit prioritu transportu obětí na stanoviště třídění raněných v prostoru pro poskytnutí zdravotní péče, kde je jim poskytována odborná zdravotnická péče zpravidla záchranáři zdravotnické záchranné služby.

Zásah je náročný i na psychiku zasahujících hasičů a může chvílemi vypadat nepřehledné. Zraněné osoby jsou v šoku, snaží se od nehody utéci a jsou ve velkém stresu," říká mluvčí hasičů Vendula Horáková.

Nejen ranění

Pořadatelé už tak reálné cvičení ještě okořenili. Na operační střediska hasičů a záchranářů tuto nehodu oznámí volající v angličtině a němčině. Jedním zraněným párem jsou dokonce muslimové.

„Aisha! Aisha!" Křičí jeden z raněných. „Ne muž, ne muž u Aisha. Já k ní." Vzpíná se a snaží se odehnat od své zraněné ženy všechny muže. K jeho manželce přiklekají zdravotnice. Teprve pak se muslim nechá ošetřit.

Jak dodává Vendula Horáková, toto cvičení končí až na operačním sále v chrudimské a pardubické nemocnici, kam sanitky transportují nejvážnější případy.

Za posledních 13 let se v Pardubickém kraji stalo 98 nehod autobusů a pět z nich bylo smrtelných. Žádná však neměla tak velký a tragický rozsah jako při úterním cvičení.