Jaký je váš osobní vztah k zemědělství, pokud se oprostíme od krajské funkce?
Jsem původem zemědělec, takže to je oblast, která mě obzvlášť zajímá, a to nejen z profesního hlediska. I když máme jako kraj omezené kompetence v této oblasti, tak prostřednictvím krajského informačního střediska se snažíme dělat jak propagační akce, tak plánujeme také navázání spolupráce mezi vědeckými institucemi a zemědělskou praxí. To je určité know-how, které by mohly ocenit i další regiony.

Na co se chcete zaměřit v nadcházejícím období?
Určitě se budu snažit navázat na práci, kterou jsme započali již v předcházejících volebních obdobích. Mezi jednu z priorit kraje patří dlouhodobě podpora likvidace starých ekologických zátěží. V druhé polovině letošního roku tak byl zakončen několikaletý maraton, jehož cílem bylo odstranění skládky pneumatik v Boru u Skutče. Kraj na tuto sanaci získal dotaci ze Státního fondu životního prostředí necelých 20 milionů korun. Zbylou částku jsme doplatili ze svého rozpočtu. Případů však bylo v minulosti mnohem více.

Kraj je velmi aktivní v pomoci obcím v rámci Programu obnovy venkova.Jaká je situace pro příští rok?
Program na obnovu venkova je dlouhodobě jedním z nejúspěšnějších programů. Uvědomujeme si, že si obce zaslouží finanční pomoc kraje na své projekty, a proto stabilně navyšujeme prostředky určené k přerozdělení žadatelům. Pro rok 2017 počítáme v rozpočtu s navýšením o 15 %, což činí celkovou částku 57,5 milionu korun. (pak)