Na prvním kovářovišti hned dva kováři, na druhém to samé, povídám, to bude úrodička. Přejdu do druhého lesa a hle houby se vytratily. Sem tam nějaký hnědák, jinak nic. Na svém oblíbeném křemenákovišti, bylo pět křemenáčů, byla sem tam liška, holubinka a kovář. Při zpáteční cestě k autu jsem ořezal, krásný obrostlý pařez opěnkou měnlivou.

Nalezl jsem přes dvacet momentálně rostoucích druhů hub. Pět druhů holubinek, muchomůrku růžovku, slámožlutou, šedivku, pošvatku, dále byl hřib hnědý, borový, kovář, křišť křemenáč borový, smrkový a březový, vláknice, lišky, helmovky, čapulky, vodničky, hlenky a jiné druhy.

„Kudláček“ plní v lese košík, nachází hřiby i křemenáčeMinulou středu tu spadlo krásných 17 milimetrů srážek, čili vyrážím omrknout, jak je v lese zalito. Poslední den v červnu opět spadlo kolem patnácti litrů na metr čtvereční. Jsou místa krásně mokrá, jsou místa suchá, kam se voda nedostala. Meteorologové předpovídají nějaké srážky. Jestliže se jejich slova splní, a ono to tak po víkendu vypadá, mohlo by už konečně něco pořádně vyrůst!

Jiří Laštůvka „Kudláček"