Městu Chrudim se zatím příliš nedaří prodávat zbytné nemovitosti. Rada města konstatovala, že k dohodě s kupcem dojde zatím zřejmě jen v případě pozemku o rozloze více než 3000 metrů čtverečních v Přestavlkách.

Dosud se však neobjevili žádní zájemci ani o volný rodinný dům v širším centru města, tzv. Charvátovu vilu, ani o rekreační chatu ve Zdislavi u Luže.

Rada města proto nyní doporučila zastupitelům schválit opakovaný záměr prodeje obou nemovitostí za sníženou cenu. Cena chaty ve Zdislavi se například podle chrudimského starosty Petra Řezníčka snižuje na 524 tisíc plus 126 tisíc za pozemek. Celkem tedy město požaduje 650 tisíc.

„V případě, že se do konce letošního roku neobjeví žádný zájemce o Charvátovu vilu ani o chatu, tak to zkusíme řešit přes realitní kancelář,“ uvedl starosta Řezníček. Ten zároveň připustil, že dnes zřejmě není nejvhodnější doba pro trh s nemovitostmi, nicméně připomněl, že město nemá pro nabízené nemovitosti žádné vhodné využití.

Ceny chat klesly

Pokles zájmu o rekreační nemovitosti dokládají i někteří majitelé realitních kanceláří.

Jeden z nich, chrudimský Roman Svatoš, říká: „Chaty a chalupy kupují hlavně starší lidé, kteří hledají klid. Mladí raději opakovaně zaplatí třeba osm tisíc za dovolenou v různých lokalitách. Dobře prodejné jsou ale chaty v místech, kde je možné rybařit. Takovou typickou lokalitu představuje například Seč. Jinde šla cena v posledních pěti letech odhadem tak o dvacet procent dolů.“