Těch sice není mnoho, ale s lahví alkoholu v ruce se občas shlukují hlavně na lavičkách a schodištích u nákupního střediska Kateřina. Jindy zase vysedávají na lavičkách u autobusových zastávek. Bývají hluční, páchnou a zanechávají za sebou nepořádek.

„Víte, někdy bych se ve městě docela ráda posadila, ale když si představím, kdo lavičku okupoval přede mnou, tak si to rozmyslím. Týká se to i laviček u kašny nebo jinde na Resselově náměstí,“ konstatuje Chrudimačka Eva Malá.

Jiní stěžovatelé navrhují možnost posílení městského kamerového systému. Vrchní strážník Lukáš Dvořák však připomíná, že například v lokalitě u Kateřiny kamery jsou. „Bezdomovci ale okupují lavičky, které jsou před nimi chráněny zelení, popřípadě vývěsní deskou. O rozšíření kamer v této lokalitě popravdě zatím neuvažujeme,“ pokračuje Lukáš Dvořák. Ten by nepovažoval za přínosné ani možné přijetí městské vyhlášky o zákazu konzumace alkoholu na veřejnosti.

„Vymahatelnost pokut za porušení takové vyhlášky by byla značně problematická. To říkám na základě zkušeností s vymahatelností pokut udělených za krádeže či za znečišťování veřejného prostranství,“ upozorňuje Lukáš Dvořák. Ujišťuje nicméně, že strážníci budou pokračovat v intenzívní kontrole všech problematických míst.

Někteří bezdomovci také pravidelně kradou. Zde by by podle Lukáše Dvořáka pomohla větší obezřetnost ostrah v obchodech i číšníků v restauracích. „Vyjížděli jsme třeba za bezdomovcem, který už dvakrát nezaplatil v restauraci. Personál ho hostil i když muž smrděl a z jeho zevnějšku muselo být zřejmé, že nejde o běžného hosta,“ dodal vrchní strážník.

Ilustrační foto.
Bezdomovcům zajistí jídlo i oblečení