Největší letní kino v tuzemsku, jímž je Pardubické letní kino Pernštejn, se vydalo na pouť po České republice a usídlilo se také v Hrochově Týnci. Tamní zastupitelé se totiž rozhodli oživit prostor zámeckých zahrad a především nabídnout svým obyvatelům, ale i divákům z přilehlého okolí a turistům, atraktivní letní program. Proto oslovili pořadatele Pardubického letního kina a nový projekt byl na světě.

HRÁLO SE POKAŽDÉ

„Letní kino v Hrochově Týnci promítalo každou prázdninovou středu zcela zdarma výběr toho nejlepšího z české a světové kinematografie posledního roku. Hrálo se pokaždé, pouze druhý z filmů Špunti na vodě, plánovaný na středu 12. července byl kvůli dešti promítnut v náhradním termínu v pátek téhož týdne.

Zájem obyvatel a návštěvníků obrovský, již na první projekci dorazilo více než 500 diváků. Taková byla průběrná návštěvnost i dalších snímků, přičemž v nejnavštěvovanější byly české komedie,“ hodnotí první ročník letního promítání Jan Motyčka, ředitel společnosti Cinema Time.

K vysoké návštěvnosti přispívá vskutku romantické prostředí zámeckého amfiteátru a rovněž velké plátno, výkonný projektor, kvalitní zvuk, ale i stánek pivovaru s občerstvením.

PODĚKOVÁNÍ

„Projekt bylo možné realizovat díky podpoře Městského úřadu v Hrochově Týnci a místních donátorů. Nicméně hlavním hybatelem a iniciátorem celého projektu byl pan zastupitel Martin Novotný,“ dodává s uznáním Jan Motyčka.

Promítání zdarma má důležitý význam: je dostupné pro všechny sociální vrstvy obyvatel, a tak kulturní zážitek stmeluje i rodiny, které obracejí každou korunu.