Program první letošní brigády spočíval v jarním úklidu a areálu a očistě valů. Další parta se vrhla na sázení plotu z vrbových proutků. Silnější část kmene se statečně pustila do odvodňování polozemnic a výstavby kovářské dílny, hlavně její střechy. Brigády budou i nadále pokračovat.

V polovině března rozhodlo zastupitelstvo města Nasavrky o přidělení dotace ve výši 1 milionu korun Keltskému skanzenu. V roce 2016 by mělo dojít k dokončení unikátní klešťovité brány, kterou se vstupuje do vesnice, a dále tří dvorců zaměřených na život našich předků a na ukázky keltských řemesel.

Kromě toho plánuje spolek také dokončení potřebného zázemí areálu – tedy zejména parkoviště pro cca 30 automobilů a administrativní budovy, kde by měla být umístěna prodejna vstupenek, restaurace, učebna pro programy pro školy a současně i jako přednášková místnost.

„Na podzim a v zimě jsme kromě jednání s Městem Nasavrky připravovali také samotnou stavbu a jednali jsme s možnými dodavateli, abychom byli na výstavbu co nejvíce připraveni předem," říká předseda spolku Boii, Lukáš Blažek. „Máme připraven harmonogram stavby, samotné práce by měly započít v dubnu," dodává Blažek.

Ačkoliv má spolek již hlavní dodavatele předjednány, stále shání pomoc od sponzorů – zejména se jedná o dodávky dřeva na keltské stavby a dodávky stavebních materiálu a prací na administrativní budovu a parkoviště. (ih, af)