Vedení prosečské radnice pečuje o hřbitovy na svém území. A platí to i pro místo posledního odpočinku v Miřetíně, kde již v minulých letech město opravovalo zdivo i zvelebovalo tamní zeleň.

Když se však radnice chtěla pustit na základě žádostí místních obyvatel do opravy bývalé márnice, vyšla najevo překvapivá skutečnost. „Zjistili jsme, že hřbitov není náš a krom toho nepatří žádné prosečské farnosti. Hřbitov patří Farnímu sboru Českobratrské církve evangelické v Krouně," říká prosečský starosta Jan Macháček.

Z historického hlediska totiž Miřetín a Česká Rybná nebyly vázány na Proseč, naopak měly blíže ke Krouně, což byl také důvod, proč během restitucí připadlo místo posledního odpočinku právě krounským evangelíkům.

Drobný zádrhel se rychle vyřešil, neboť sborové shromáždění Českobratrské církve evangelické v Krouně odsouhlasilo darovací smlouvu, aby miřetínský hřbitov připadl Proseči. Místní radní už převod majetku doporučili zastupitelům ke schválení.

„Osobně s tím nemám žádný problém. V naší církvi platí doporučení převádět hřbitovy na obce. Máme jich pět, jeden jsme darovali Otradovu a nyní další Proseči," poznamenává krounský evangelický farář Marek Váňa.

„Pro nás to bude znamenat výrazné zjednodušení oprav," doplňuje Jan Macháček, neboť obce mohou žádat o dotace na opravy hřbitovů, pokud jsou jejich vlastníky. „Oprav v minulosti nelitujeme. Je správná věc postarat se o pietní místo," dodává starosta s tím, že márnice by mohla být opravená do konce roku.